NAUJIENOS

BC 2009

20090414_bc2009_nor_119
2009.06.03
BALTIC CUP 2009 LITHUANIA.
Pirmasis etapas įvyko.
7 plaukimai.

Pirmasis Baltic Cup etapas jau kelintus metus vyksta Lietuvoje. Pas mus pavasaris atkeliauja anksčiausiai, Kuršmarės sušyla anksčiausiai, kormoranai riebiausi.
Į pirmąjį etapą Ventėje susirinko virš 40 burlentininkų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos. Atvažiavo ir El Ture stipriai plaukusi slalomistų komanda iš Sankt Peterburgo su Emiru priešakyje.
Varžybos vyko tris dienas. Pūtė šiaurės rytų vėjas. Žemyne tai baisiausias, siaubingai trūkčiojantis vėjas, jo prognozės nepatikimos. Tuo galėjome įsitikinti Kaune ir Dusioje. Kuršmarėse jis buvo gerokai lygesnis.
Penktadienis – stiprus 8-10 m/s, g8siai iki 13m/s.
Šeštadienis – 6-8 m/s, gūsiai iki 11m/s.
Sekmadienis – 4-6 m/s, gūsiai iki 10m/s
Penktadienį įvyko trys plaukimai. Vėjo buvo sočiai, buvo bandančių ir sėkmingai plaukiančių 10kvm burėmis. Nesupratusiems, kad tikrai pučia tiko ir 12kvm.
Šeštadienį jau dalyvavau. Vėjas idealus. Distancijoje kirtosi du srautai, abi pusės buvo naudingos. Startuoti dešiniu ar kairiu halsu priklausė nuo distancijos matymo ir planų. Planuojant lėkti link kranto reikėjo startuoti kairiuoju halsu, į marias – dešiniuoju. Dėl lygiaverčių starto linijos galų po starto vykdavo “kelio dešiniąjam” dramos. Viename plaukime Arvydas vos išvengė susidūrimo su estu. Bet mantas plaukdamas aukščiau Arvydo esto irgi nematė. Po Arvydo “išgyvenimo” posūkio estas susidūrė su Mantu. Protestas buvo išspręstas dešiniuoju halsu plaukusiojo naudai.
20090601_startas_kairys1
Arvydas pastebėjo EST555, bando išsisukti. Mantas ramus, nieko nemato.
20090601_startas_kairys2
Pamatė. Jau vėlu.
20090601_startas_kairys3
Bac. Manto lenta nenukentėjo.
20090601_startas_kairys4_as
Po incidento.
20090601_est555
Tai, kas liko po starto.
Aš pirmą plaukimą plaukiau kiek apsnūdęs, prisivalgęs paracetamolo. Visai neblogai. Niekur neskubėjau, norėjau iš šono pamatyti startą ir nepersitempdamas plaukti, bet publika neleido. Minutę prieš startą arba dar anksčiau koks nors karštakošis įjungdavo pabėgimo nuo minios režimą ir visa minia nurūkdavo paskui. Aš nesusilaikiau.
20090601_startas
Likus penkiolikai sekundžių iki starto prie katerio nebuvo nė vienos lentos!!! Startavau švariai, aukštai, gerai. Kiek apsnūdęs sulaksčiau pirmą ratą. Prie apatinio ženklo buvau numuštas latvio, o atsikėlusį dar numušė savi. Dešimt vietų praradau.
Robuko istorija
Tokią pačią vietų praradimo statistiką papasakojo ir Emiras. Jis užkliuvo už ženklą laikančių virvių. Gūsio metu ženklas virto, virvės iškilo – katapulta.
Žiūrint nuotraukas atrodo, kad mūsiškiai nepakankamai agresyviai startuoja.
20090601_startas_daug
Sekmadienį prognozė nežadėjo nieko gero. Vėjukas pūtė netoli kranto. Mariose jis tai sustiprėdavo dešimčiai minučių, tai susilpnėdavo, bet visąlaik buvo skylių pro kurias praglisuoti nepavyktų. Vienu momentu atrodė, kad atėjo ilgai lauktoji stabilizacija. Buvo duotas startas. Nepriplaukus pirmojo ženklo vėją išjungė. Teisėjai padirbėjo, vėjas – ne.
Sekmadienį beapšilinėdamas sukurpiau idealų lenktynių planą. Tokį patį planą sukurpė ir Leonovas iš Latvijos. Neapšilinėję tokių gudrių planų nekūrė ir po starto nuplaukė kranto link į vėjo zoną. Mes startavome prie pat katerio, kad švariu vėju pravažiuotume prie starto linijos esančią ramią zoną. 20090601_paskutinis
Viskas vyko puikiai, pro priekį po starto pralindo tik kelios burlentės. Nuvarėme į marių vidurį, kur ryte įsijungdavo idealus srautas su tiesiu išplaukimu į pirmą ženklą. Srautas neatėjo. Sėdome kaip grybai. Gerai, kad plaukimas buvo nutrauktas.
20090601_st_sotas
Plaukimas naudojant startinį šotą pasiteisino. Pagerėjo aštrumas ir greitis.
20090601_moolder_mantas
Kiek skirtingos stovėsenos. Mantas plaukia užkabinęs smakrą už peties, smakru tarsi stumdamas petį ir ilgindamas priekinę ranką, laikydamas pečius lygiagrečiai burei. Molderis plaukia vertikalia galva, bet kiek statesne bure.
Puikus savaitgalis. Gamta Ventėje tiesiog bujoja.
20090601_gerve1
Nendrėse ganosi gervės, po prieplauką plaukioja didžiulės žuvys.
Ačiū organizatoriams!
Gero vėjo!
Iki susitikimų Kaune, “New Vision” taurėje Nidoje ir BC etape Latvijoje.

Fotogalerija
Rezultatai
Saaremos Surfklubo galerija
Bures.lt komandos filmukas

Gintas LTU89