NAUJIENOS

BC LATVIA 09

20090626_119
2009.06.26
BALTIC CUP LATVIA 2009
Įspūdžiai iš Karo uosto ir kiauš-o-metras.

Labai daug veiksmo. Važiavimas, ŠR vėjas besikeičiantis kiekvieną valandą, Anubio dainos, rūkas ir tt.
Karo uoste buvau pirmą kartą. Anksčiau teko dalyvauti varžybose pietinėje uosto pusėje. Ten labai gražu. Karo uoste daugiau betono ir todel mieliau nei ant smeliuko, bet kiek bala.
Burlenčių klubas įsikūręs labai geroje vietoje. Patalpos – jūriniai konteineriai. Aplink kiek užžėlusi buvusio karinio dalinio teritorija.
20090630_bc_latvia_klubas
Pirmą dieną trūko vėjo. Sistema paprasta – jei vėjas sukasi į šiaurę – papūs. Jei į rytus – bus karšta ir termikas stabdys srautą. Plaukimo strategija irgi aiški – šiaurinis – varai į jūrą, rytinis – varai link kranto. Bet teorija neveikė, nes pučiant rytų vėjui plaukimai Karo uoste nevyko. Trūko vėjo. Visąlaik visi plaukė į jūrą. Tik grįžtant į krantą lošė kranto pusė.
Liepoja Rusijos imperijos laikais ir prieš tai buvo labai stambus Baltijos uostas. Per čia ėjo didžiausias emigrantų ir krovinių srautas. Po II Pasaulinio karo uostas buvo sunaikintas. Jo akvatorijoje veikė žuvininkystės kolūkis ir didžiulė karinė bazė. Iki I Pas. karo tai buvo miestas, kurio išsivystymo lygio iki šiol nepasiekė nė vienas Lietovos miestas:) Na bent jau tramvajaus tikrai neturime.
Šeštadienį įvyko du plaukimai. Vėjas – 5-7m/s.
Sekmadienis buvo įdomesnis.
Ryte išlėkėme į startą. Prieš pat startą į įkaitusią įlanką iš dangaus nukrito šalto oro masė. Tiršta rūkas per kelias minutes uždengė viską. Matomumas – penkiasdešimt metrų. Plaukiant ant stiebo ir ausų rinkosi kondensatas, nedaug trūko iki apledėjimo. Po kelių minučių teisėjai visus ežiukus rūke nusiuntė į krantą.
20090626_rukas
Rūkas praslinko. Krante vėl nuleidžiama morka. … ir vėl … masinis falšstartas, kurio neįžiūrėjau. Buvo gal dvi lentos iššokusios po korpusą. Gal teisėjai neturėjo galimybių to pilnai sukontroliuoti. Startavau apyidealiai ir man tas sprendimas nepatiko.
Antras plaukimas – be žodžių:)) Iki finišo likus šintui metrų pro nosį pralėkė motociklas su šachmatine vėliava – geriausias mano plaukimas nutraukiamas. Priešais jau buvo finišavę trylika dalyvių. Pasikeikiau iš širdies, nuo plaučių apačios. Finišus priimantis teisėjas po plaukimo delsė grįžtį krantą. Jam priimtiniau buvo, kad finišavusieju pirma sumuštų vyriausią teisėją, o jam gal ir visai guzų nekliūtų.
Būriuojamės po buriavimo:
20090630_bc_latvia_ltu
Po trečios valandos gavom šiaurės vėjo. Labai lygus, stabilus, jūra baltavo. Karo uosto vidinėje akvatorijoje pūtė apie  6-9m/s, vanduo idealiai lygus, greičiai dideli.
Labai patogu buvo vėjo kryptį ir stiprumo pasikeitimus prognozuoti pagal kaminų dūmus.
20090630_bc_latvia_dumai
Pagal vėjo jėgainę buvo matomi vėjo pasisukimai į šiaurę ar rytus. Tai vienintelis ženklas, nes iš varžybų akvatorijos jūros nesimatė.
20090630_bc_latvia_malunas
Man patiko lakstyti su 12 kvm bure. 11 kvm yra kaprizingas žaisliukas. Kai nori ji traukia, kai nenori netraukia, o dvylika visą distanciją traukė kaip pasiutusi. Ne tampė, bet būtent traukė. Visą laiką jaučiausi kaip mašinoje spaudžiamas prie sėdynės greitėjant, rankos pailgėjusios. Ją reikia laikyti, bet visąlaik eini oru labai geroje kontrolėje.

Rezultatai buvo skaičiuojami pagal organizatorių formules – atmetimas po 4 plaukimų ir iš surinkusių vienodai taškų pranašesnis buvo turintis geresnį plaukimo rezultatą. Tiems, kurie nebuvo palengvinsiu užduotį. Galite dalyvauti neakivaizdžiai ir pasiskaičiuoti savo vietą ir kiaušinių dydį pagal žemiau pateiktą formulę.

Iš inventoriaus naujovių galima paminėti naujus estų gamybos pelekus, kuriuos jie ir naudojo. Latviams buvo sunku suspėti paskui. Rezultatu lenteleje tas puikiai matosi. Pelekai savo forma panašūs į Kashy. Labai minkšta viršūnė. Net sunku su kuo nors lyginti. Kiek teko matyti, visi plaukia su standartiniais 70 cm pelekais. Išilgintų ir nupjautų nemačiau. Sunku pasakyti, ar tai peleko poveikis, ar meistriškumo įtaka, bet išsilaikyti plaukiant prieš vėją paskui Molder’į nebuvo jokių galimybių. Jis iškart imdavo 5 laipsniais aštriau negu dauguma ir nulėkdavo. Paskui kitus išsilaikyti buvo galima, kartais net ir užsiauginti aukščio. Sklido gandai, kad Janis antrą dieną irgi plaukė su estišku peleku. Greitai kelis egzempliorius pamatysime ir Lietuvoje.

Kaip ir kiekvienose varžybose Robertas liko  ištikimas savo startavimo stiliui. Berods du kartus mačiau jo lentos dugną su peleku ant starto linijos. El Turo slalomo meistrui Emirui iš S.Peterburgo, kaip ir Ventėje, kartais sutrukdydavo ženklai.

Ant molų žvejai traukė vėjažuves:
20090630_bc_latvia_vejazuve

Kiauš-o-metras
Rezultatų paskaičiuoti pagal dalyvių kiekį – 47. Pagal pateiktą kriterijų galite pakilti nurodytu skaičiumi vietų arba nukristi. Pradėkite skaičiuoti nuo vidurio – nuo 23 vietos.
a) dalyvauju pirmą kartą  -20
b) AŽP  +-10-15
c) startas  +-5-15
d) neišėjimas į ženklą -5-10
e) posūkis +- 2-5
f) pelekas, kuris leidžia nebūti papjautam pirmoje tieseje  +-6
g) alus vakare +-3
Pasiskaičiuokite. Arba galite imti kauliukus ir sulošti kiekvieną kriterijų pagal iškritusį taškų skaičių. Taip pavarykite keturis plaukimus ir paskelbkite rezultatus čia.

Fotogalerija
Galerija Johkaj
Galerija Elenos
Blogas LTU799
Rezultatai

Gintas LTU89