NAUJIENOS

Kiek vėjo reikia?

20090819_119
2009.08.19
Šventoji 2009.08.17.
Kiek vėjo jau “yra vėjo”?

20090819_oras
Pirmadieniui 08.17 meteo.lt, windguru ir windfinder’is rodė puikius prognozuojamus PV 8,5 – 9 m/s. Stotelės statistika visą dieną rodo skystokus 5-7 m/s. Aš nebesuprantu – buvo vejo ar ne?
Stotelę statėme ant kopos ir parodymus sureguliavome pagal tai, kaip pučia prie molo galo. Pirmadienio atveju stotelė rodė Akinio skylės duomenis. Parodymai labai apgailėtini, bet kažkokiu būdu pavyko visą dieną palakstyti bangose. Po pirmadienio nelabai įsivaizduoju, kas dėjosi Akinio spote antradienį…
Iki vienuoliktos valandos pūtė, paskui ėmė trūkčioti. Bandžiau 5,7 ICE su skirtingais stiebais. Kol pūtė, SDM stiebas tiko idealiai. Trauka apačioje, burė suvalgo visą kratymąsi ir yra labai lengva posūkiuose. Vėjui nurimus ėmė nervuoti teisingas viršaus atsidarymas. Su 83L lenta tapo sunku išglisuoti. Pasikeičiau stiebą į RDM. Jis minkštesnis. Burė mažiau atsidarinėja viršuje. Traukos daugiau.
11_2
ORAS, ŠUOLIAI – jiems vėjo reikia. Be 8-9m/s nelabai šokinėjasi.
Idealiausios tokiam vėjui buvo apie 95L lentos ir 6,0 burės. Marius su tokiu rinkinėliu ir lakstė visą dieną. Didesnio inventoriaus privalumas – šuolių galimybė. Marius po Roadex Open varžybų rodė taškus renkančius šuolius viena ranka:
3
Ir “tabletopus”:
7
Aš per visą dieną turėjau tik kelias labai nekokias progas atsiplėšti nuo vandens nedideliu greičiu. Vienas backloopas beveik pusiau ir pavyko:)
1
BANGA, ČIUOŽIMAS NUO BANGOS – galima čiuožti ir be vėjo, bet agresyviems veiksmams trūksta jėgos
Nuo bangos glisavo visi, kas buvo:
11_1
Problema buvo grįžimas į bangą po apatinio posūkio. Jis buvo ilgokas ir parimus vėjui bangos tapdavo labai siauromis
11_7
Užlipus pritrūkdavo greičio viršutiniam posūkiui, bet likdavo laiko galinės rankos pastūmimui į priekį:
11_4
Visą dieną jūroje mirko ir vienas surferis. Labai atkaklus žmogus. Atidirbinėjo išplaukimą per bangas, fizinį pasiruošimą.
surferis
Nemačiau paties čiuožimo, nes plaukiojau toliau. Ir šiaip, sunku vėjinėse “bangose” surfinti. Kur bangos tiko, ten matyt, kažkas kita netiko.

5-7m/s Akinio skylėje – jau yra vėjo, ar dar nėra?

Gero vėjo!
Gintas LTU89