NAUJIENOS

Bangos vs. dugnas

20091121_119
2009.11.21
Ką reiškia būti “vietiniu”, “jausti” bangą?
Silpnas vėjas, žemas vanduo ir menkos bangos sustiprina pojūtį, kad čiuožiame ne bangomis, bet dugnu

20091121_lipame
Šeštadienį Akinyje buvome po 10.00.  Algis LTU 18 jau ruošėsi lipti į jūrą. Vėjas PV, bet vanduo turėjo keistą blizgesį. Sąlygos formulinės-slalominės. Bangos nebekilo. Tokios pliušinės buvo.
Kelis kartus be gliso susitampius pirmyn atgal vėjukas pakilo ir kartais glisavome ne tik nuo bangos, bet ir prieš bangą.
Maudytis labai tingėjosi. Vanduo gelia, pirštai vandenyje tampa nejautrūs, gavus bangos po gobtuvu ir galva tampa nejautri. Teko keisti skalbimosi įpročius. Vietoje nėrimo po banga tekdavo ją kelti virš burbulų.

20091121_veliavele
Ramus plaukimas leido atidžiau patyrinėti akvatoriją. Akinio skylės viduryje atsirado sekluma, o seklumoje išmestas tinklas (raudona vėliavėlė). Graži vieta raidinimui, bet be vėjo lįsti į sugriūnančią bangą nesinorėjo, nes laukė ilgas skalbimasis.

Kuo vadovautis – bangos formavimosi laiku, ar čiuožti griežtai pagal savo GPSą tik pagal seklumos vietą?
20091121_1
Kitas, gerai žinomas ir raidinamas seklius buvo prieš gelbėtojų kioskelio polius. Banga tarsi formuojasi. Kairėje per kokius penkis lentos korpusus matoma bangos pradžia. Maždaug ten galima pradėti sukti žemutinį posūkį, nes toliau nebebus nuolydžio.

20091121_2
Pradedu suktis ir jau esu pavėlavęs. Už manęs banga jau lūžta.
Anksčiau suktis negalima, nes nėra nuolydžio, o jeigu yra nuolydis, tai banga jau lūžta ir vėlu kažką daryti.

20091121_3
Sukuosi. Banga lūžta keliose vietose.

20091121_4
Šlept ir visa sugriuvo.

20091121_kur_g_taskas
Burbuluose. Kur G taškas?
G taškas buvo, bet čiuožiant pagal bangos susiformavimą jo pagauti nepavyks. Gal pavyktų kokį kartą atakuoti pavėjui esantį G, bet antvėjinio atakai reikia ateiti iš aukščiau, pilnu greičiu giku į priekį ir į iš anksto numatytą dugno seklumos tašką. Lūžtanti banga ten bus automatiškai.
Plaukti giku į priekį šeštadienį nebuvo įmanoma, atakuoti seklumos be bangos nuolydžio taipgi nesigavo.
Jei nesigauna suraidinti bangos, priežasties ieškokite dugne. Geriausia bangą atakuoti virš dugne esančios seklumos “laipto”.

20091125_bangos_copy
G taškas buvo, bet čiuožiant pagal bangos susiformavimą jo pagauti nepavyks. Gal pavyktų kokį kartą atakuoti pavėjui esantį G, bet antvėjinio atakai reikia ateiti iš aukščiau, pilnu greičiu giku į priekį ir į iš anksto numatytą dugno seklumos tašką ( geltona rodyklė). Lūžtanti banga ten bus automatiškai.
Plaukti giku į priekį šeštadienį nebuvo įmanoma, atakuoti seklumos be bangos nuolydžio taipgi nesigavo.
Jei nesigauna suraidinti bangos, priežasties ieškokite dugne. Geriausia bangą atakuoti virš dugne esančios seklumos “laipto”.
Taip atakuojamos arčiau kranto esančios bangos (1).
Bangos, kurios tiktų čiuožimui  pažymėtos 2. Žiūrint iš viršaus jos turi ilgą trikampio formos burbulų taką. Atstumas nuo bangos lūžimo pradžios iki jos sunykimo yra 3-5 kartus ilgesnis negu 1 atveju. Banga lūžta ne iškart visa, bet gražiai, nuo taško.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89