NAUJIENOS

Reiserio BC 2010

20100601_reiseris_119
2010.06.01

BALTIC CUP 2010 LITHUANIA arba mano penkiasdešimtmetis.
Galerija

Nuo seno įprasta mano gimtadienius atžymeti ant kalendoriaus raudona spalva,todel nuo pat ryto lekiu ieškoti torto. Pirkdamas šampę gaunu dovanų Bernelių butelį ir skubu pabėgti iš saulėto Kauno.

Į šaltą apsiniaukusią Ventainę atskubam jau sutemus. Kol pasistatom namelį ir prieangį , lietus permerkia kiaurai. Siaurame draugų ratelyje ramiai suvalgom tortą palikdami kąsniuką Anželai ir, į miegmaišius. Ryt laukia sunki važybų diena.

Rytas išaušo visiškai kitoks. Švietė nekaršta saulytė, begalės uodų bandė sudaryti tornado įvaizdį virš stovyklos. Vėjas judino nukarusias medžių šakas, didžiuliai redbull ženklai ramiai plūduriavo mariose. Visi draugiškai takeluojasi didžiausias bures, nepamiršdami išskleisti ir mažesnių – visgi Ventainė. Registracija į BC baigiasi, dalyvių užsiregistravo kukliai – tik 41, ir tai su lenku ir Varšuvoje gyvenančiu suomiu. Švedai netilpo į keltą. Škiperių mitinge išklausę naują starto procedūros informaciją dauguma brenda į vandenį. Ten sėkmingai glisuoja. Pučia lengvas formulinis Vejelis, bet varžybų organizatoriai, pasitikėdami Ventaine ir Kuršių Mariomis, nusprendžia,kad sriuba svarbiau nei lenktynės. Po sriubos, kurios neužsidirbom teisėjai išveja mus į vandenį, kur nesėkmingai bando duot kelis startus.
Per pirmą startą, būdami falštarte išglisuojam keliese. Per sekantį vėl glisuoja kokie penki, aš pasirinkęs teisingai starto vietą išglisuoju lengvai, bet atsimušu į bangą ir stumiu Kuršmarių vandenį kartu su dauguma. Lenktynės nutraukiamos, laukia pirtis ir diskusijos, kokia ilga buvo distancija. Maris LAT 11 patikrina ją. Į Vėją 15min, pavėjui 10min + 2 ratai vadinasi lyderiai plauks beveik valandą.
Po pirties toliau švenčiam  penkiasdešimtmetį. Laužas, dešrelės, alus, šampė, kinas ir kaljanas. Atsirnda rūkytos žuvies, naminio alaus. Vakaras gražus, ramus. Iš Nidos iki paryčių sklinda tranki muzika, festivalis eina !

Šeštadienis, nuo pat ankstaus ryto žada rokenrolą ant vandens. Ansis dar klausia,  ar padarėm vakar Vėjo? Susitakeluoju 11,8 ir vienuoliukę-bailių burę. Ilgai kuičiosi ir vėl nespėju į pirmą startą. Nesirgdamas žvaigždžių ligom ramiai varau distanciją bandydamas ka nors pasivyti. Finišuoju 31, kaip koks Voitekas Leboje. Sekantį plaukimą susikaupiu, gerai išstudijuoju starto liniją ir varau vyriškai – kairiu halsu prieš visą krūvą formulistų, net Kaasikas EST 2 neišdrįsta taip įžūliai lįsti praleisdamas mane į priekį. Prie ženklo atsiduriu normaliai, gaila nepaklausiau paklusniai plaukusio žemiau Kaasiko, vendavau vėliau ir pasisukus Vėjui į ženklą lėkiau pilnu kursu atsidurdamas per penkias vietas nuo Jo. Pavėjui sekėsi neblogai, todėl ir toliau variau dešimtuke. Finišo slalome darant paskutinį gudrų posūkį, Vėją uždengė grupelė lėkusiųjų iš paskos ir paskandinau burę užsiversdamas ant savęs. Vieta finiše buvo iškart pakoreguota. Likau 18. Pasinaudodamas proga Karolis LTU 1001 finišuoja 14, geriausiai iš lietuvių tuo baigdamas savo karjerą šiose gonkėse, nes per sekanti plaukimą sulaužo savo nerealų vairą, o draugų pasiūlyti kiti vairai net mintyse negali konkuruoti.
Išsvajota ilgai laukta pertrauka. Lekiu pilnu greičiu į krantą keisti trapvirvių. Viena pusė užstrigo ir negalėdamas pasiilginti labai vargau pavėjui. Kadangi dešimkei neturiu stiebo, keičiu visą giką su normaliom trapvirvėm, dedu kiečiausia R13M vairą ir atgal į balą.
Pertraukos metu dar vienas perspektyvus,stipraus Vėjo specialistas,turintis gerą tokiom sąlygom inventorių,pasiduoda blogai draugų įtakai ir išeina i slalomą.

Dar kartą sekmingai startuoju kairiuoju halsu ir vėl prie pirmo ženklo matau lyderius. Pavėjui su ilgom trapėm einasi daug geriau. Abu ratus sulakstau teisingai venduodamas, finiše devintas – neblogai.Dar vienas startas kairiu, bet Vėjas kiek pasisuko ir startavau beveik visus praleisdamas. Teisingas krypties i marių pusę, pasirinkimas ir stiprus Vėjas vėl davė gerą rezultatą. Finišuoju 10.
20100601_reiseris_1
Pertrauka,visi džiaugiasi prisiminę dešimkes. Jaučiu,kad Vėjas rimsta, o imt didesnės burės nesirįžtu,bet užsidedu minkščiausią R20 vairą – juk reikia ką nors keist norint suplaukti dar geriau. Startuoti kairiu nelieka šansų, teks kvailai grūstis prie katerio. Startuoju su lyderiais, truputį gaudamas sujauktą Vėją ir bangą, kuri jau truputį aprimo. Ilgai neiškenčiu priekyje dengiančių skriaudikų, venduoju į švarų Vėją, ir vėl pirmame ženkle su lyderiais, bet nenorėdamas papildomai venduoti užsikabinu už ženklo ir neišlaikęs burės einu maudytis. Gerai,kad pavyksta vandens startas ir prarandu tik kelias pozicijas. Labai užpykstu ir fordake nenaudoju chickenstrap’o – bailių kojakilpės esnačios viduryje lentos. Greitis žymiai didesnis,kampas pavėjui mažesnis. Lengvai aplenkiu keletą latvių, stovinčių vštakilpėse. Prie apatinio ženklo,turėdamas gerą rezervą prieš sekančią latviu grupelę susimakaluoju su posūkiais ir Martin LAT777, Ansis LAT 13,darydami posūkį prie pat ženklo aplenkia mane. Vėl kova iki sekančio ženklo. Pirmas daro posūkį Martin, aš sukuosi prie pat ženklo nepalikdamas vietos Ansiui. Finišo tiesioji. Iš apačios mane spaudžia Martin, iš viršaus dengia Ansis, kuri laiką atsiplėšiu, bandau lėkti su banga, bet ir vėl truksta greičio,nes Ansis dengia Vėją. Taip abu aplenkia pačiam finiše.
Paskutinis plaukimas. Edas kažkiek  pakelia starto ženklą. Iškart lekiu išbandyti kairio halso. Pasirodo, pakėlė per mažai, kairys halsas netinka, liko minutė su kapeikom,visu greičiu lekiu link katerio, suradęs plyšelį greitai venduoju ir spėju startuoti paskui Filipą POL 555, kuris plaukdamas aštriau ir nešokinėdamas per aprimusias bangas vėl dengia Vėją. Klasikinis manevras – vendas, ir aš vėl plaukiu į Nidą švariu Vėju. Netoli pirmo ženklo mandagiai praleidžiu lyderį Janį LAT 23, Filpas atlekia nuo Ventės Rago atsidurdamas paskui mane. Pavėjui nieko naujo, visi lekia greitai, bailių kilpos nenaudoju, bet vistiek trūksta greičio ir kampo lyginant su lyderiais. Prisimenu, kad nepastūmiau šarnyro atgal. Visą ratą apsuku septintas, antram rate į Vėją pradeda netraukti, per viršų lenkia Maris LAT 68, Erivnas EST 202 , net Ansis LAT 13 naudodamas seną RS Racing, ima aštriau plaukti. Klasikinis manevras vendas nieko negelbsti, ir kitu halsu netraukia, kažkaip sugedo stovesena. Džiaugiuosi,kad paskutinis plaukimas finišuodamas 12 vietoje. Grįžęs išsitakeluoju bures, skolinta iš Manto SB161 lenta, daugiausiai prisidėjusi prie rezultato, taip ir lieka nakvoti pliaže. Kalvis užtaiso makaronų su faršu, šaldytuve randame gero ir blogo viskio, kuris pagerėja nuo colos. Užsisėdim, nespėdami į pirtį. Taip atsipalaiduoju, kad nenueinu į vakarelį žuvienės, neparagauju Vaido plovo, ir net nesuorganizuoju kelionės laivu į saulėtą Nidą, kur vyksta festivalis ir nemokamai groja prabangieji SEL‘ai. Taip pat nepamatau fejerverko, kurį kažkas paleido Nidoje mano penkiasdešimtmečio proga.

Kadangi vakarėlyje nedalyvavau, tai iš anksto žinojau, kad Vėjo sekmadieniui nieks nepaderė, todėl gonkių nebus. Galime ramiai anksčiau daryti uždarymą ir skirstytis. Vėjo nebus ir sekantį kartą, nes buvo pažeistos buriuotojiškos tradicijos, neišmaudyti čempionai !

Gero vėjo!
Arvydas Moliušis
LTU789