NAUJIENOS

Tenerifė 2010

27_119
2010.12.5
Gruodžio mėnuo Kanarų salyne yra anomalijos laikotarpis. Tuo metu Atlanto ciklonai perspaudžia ištisus metus pastoviai pučiančius “prekybos” vėjus ir į šiaurines pakrantes atgena milžiniškas bangas.
Galerija

Bus didingų vaizdų, kuriems reikia būti pasiruošusiems. Freeraideriai ir slalomistai, neimkite omėn bangų, mūšos ir akmenų. Jums nereikia nieko galvoti. Tiesiog atskrendate, atvažiuojate į El Medano ir plaukiate. Čia yra dvi-trys nuomos, smėlėtas pliažas, pastovus vėjas, barai. Tai spotas, kuriuo garsi Tenerifė.
Bus mažoka palmių ir kaktusų. Jų daugybė, viskas su kurortine puse tvarkoje. Spotuose jų nėra, todėl nuotraukose irgi.
Važiavome pasidžiaugti V – ŠV vėjų anomalija, perdaug neįsitempdami, kad siūlės neiširtų. Buvome savaitę.
Apsistojome Las Americas, lentas laikėme El Medano, važinėjome po visą salą.
tenerife_spotai

Lapkričio 26 d.
Išlipome iš lėktuvo, atvykome į El Medano (10km nuo aerouosto).
Nuokrantis V vėjas apie 10-12m/s, apie 30 burių. Audrius iš minios išsiskyrė dvigubu greičiu ir idealiai vertikalia bure.
Dešinėje pusėje matomas kalniukas. Už jo (1-2 km) kitas spotas – La Tejita aka “Nudistų pliažas”. Tautosaka byloja: Bijo surferiai nudistų, kad pagavę … . Baikit panikuoti.
26_medano
Paskutinę minutę nusipirkę bilietus gavome tik mažiuką automobilį Chevrolet_Daewoo – Matiz, kurį jau aerouoste pakeitė į rimtesnį Opel Corsa. Naują, pravžiavusį 15 000. Ne toks jis ir mažiukas. Lengvai tilpo lenta, 2 stiebai, 2 gikai, 3 burės ir lenta. Už vairuotojo liko pilna vieta keleiviui.
26_opel_corsa
La Tejita – smėlėtas spotas. Vėjo banga visada tokia. Trūkumas – banga sugriūna prie pat kranto, geroms  bangoms reikia, kad vėjas pūstų kelias dienas. Bet agresyviai nusiteikus labai smagu po viršutinio posūkio smigti stačiai žemyn ir turėti 50cm ruožą pabėgimui arba įsirausimui į smėlį.
26_tejita_banga
Išėjimas paprastas – tik viena bangelė. Praduri lentos nosimi ir plauki. Slalomistams ir freeraideriams neturėtų kilti jokių sunkumų, o vėjas pučiant V yra nepalyginamai lygesnis nei El Medano. Vienareikšmiškai čia geriau.
26_tejita_isejimas
Kaiteriai startuoja pradurdami bangą kita vieta.
26_tejita_kaiteris

Lapkričio 27 d.
V vėjai yra lepūs. Reikia daug patirties ir uoslės, kad juos pagauti tinkamame spote. Labai padėjo Krišjanis (LAT 168). Jis ten išvyko pusmečiui, mėgsta radikalesnes sąlygas ir, kaip sportininkas , labi sveikai mato ir supranta vėjus, bangas ir sroves.
Pradžioje lėkėme į spotą  šalia Puerto de la Cruz, bet ten esantys bičai paskambino, kad vėjas neužsisuko ir reikia lėkti į Hidalgo švyturį. Atlėkeme apie 12 val. Vėliau sužinojome, kad keli vietiniai čia plaukė iki 9 val ryto.  Vaizdas užburiantis. Vėjas 3-7m/s.

27_hidalgo_bendras
Vos atvykę stebėjome vietinį vyruką bandantį išplaukti. Išėjo per akmenis, vėjas nedavė jėgos net burei vandens starto pozicijoje palaikyti. Kelios bangos paskalavo, žmogus per 15 min atsiyrė atgal.
27_hidalgo_banga1
Keistas jausmas saugiai stovint ant rifo matyti už kelių metrų praslenkančius 5-6 m aukščio kalnus. Neįprastas jausmas kakle. Reikia užversti galvą į viršų, kad matytum burbulus bangos viršūnėje.
27_hidalgo_banga2
Vietinių autobusiukas, mūsų Corsa ir Krišjanis su juodu automobiliu. Spote yra ir bažnytėlė.
27_hidalgo_baznycia
Arčiau bangų. Matavau vėją, bet mažoka buvo.
27_hidalgo_runkeliukai
Krišjanis bandė išplaukti pavojingiausioje iškyšulio vietoje, bet ten bent 5-6 m/s fonas buvo. Ilgai skaičiavo bangas. Labai teisingas sprendimas.
27_hidalgo_krisjanis
Vėjo pritrūko. Teko irtis į krantą.
27_hidalgo_krisjanis1
Grįžome i La Tejita. Vėjas geras, bangos po Hidalgo įspūdžio nebedarė, bet šilta, miela ir kt.
27_tejita

Lapkričio 28 d.
La Tejita. Pūtė lengvas vėjukas, vakare sustiprėjo. Turėjome kelias valandas gržaus pasiplaukiojimo. Krišjanis bandė radikalesnius elementus prie pat kranto.
28_tejita_krisjanis
Užteks.
28_tejita_baigta

Lapkričio 29 d.
Prognozės žadėjo uraganą. Gavome. Teko mašiną pasukti priekiu į vėją, nes labai siūbavo. Uraganas truko kelias minutes. Las Americas nulaužė porą palmių lapų ir nuvertė vieną supuvusią palmę, apvertė kelias šiukšlių dėžes.
palmes
Vietinė televizija verta atskiro pasakojimo. Nuvirto kranas, tvora, šiukšlių dėžės. Televizijos jaunimas puolė susireikšminti stichijos šėlsmo fone. Vaikinas apie vėjuką pasakojo stovėdamas 2 cm gylio balutėje, o “reportera Maria” lingavo į liudininką, kuris matė, kaip apvirto šiukšliadėžė vos neatsitrenkdama kakta į jo veidą. Atrodė ekspresyviai.
Po pietų porą valandų pasitaškėme El Medano sweliuke. Baltijos dydžio bangelėse.
29_medano

Lapkričio 30 d.
La Tejita. V vėjas, bet sukasi į Š. Per 10 minučių nusisuko ir šalia kranto vėjo nebeliko. Medane irgi baigėsi vėjas. Tai ženklas dumti į Las Americas. Juodas taškelis ant bangos – surferis.
30_tejita
Las Americas – spotas miesto centre. Ryte ėjo didžiulės bangos, bet vanduo slūgo.
30_la_banga
30_la_laivas
Išeinama spoto viduriu. Ten gilesnė vieta. Burbulų daug. Lipdamas per juos ne visada gauni gūsį. Jau tada burbulų būna sočiai visur, kur tik įmanoma. Skalbykla irgi nebaltiška. Tenka pilnai atsiskalbti visą setą.
30_la_isejimas
30_la_isejimas_vokiet
Grįžimas irgi spoto viduriu. Nuleki nuo didžiausios bangos ir skuti į krantą.
30_la_grizimas
Vandeniui paslūgus didelės bangos slinko prie molo. Kažkuo panašu į autobusų parką, bet banga lūžta prieš pat molą ir išsiteškia į akmenis. Baisu lįsti perdaug arti. Bangos lūžimas irgi nebaltiškas. Daugiau jėgos. Įpratus Akinyje raižyti trumpas bangeles čia neįtikėtinai daug laiko užima važiavimas į bangos viršų. Atsibosta:) Viršutinis posūkis automatiškai gaunasi perdaug atksti.
30_la_molas1
30_la_molas2
Didesnėse bangose jau norisi mažesnės lentos.
30_la_molas3
Raižymą baigdavau per vieną bangą nuo molo.
30_la_molas4
30_la_molas5

Poilsis vulgaris
Buvome Los Chistianos. Tvankus miestas. Vėjas neužsuka į ramią įlanką.
Šio sezono topas – FISH SPA. Žuvytės nuėda odą.
zuvytes
Patalpoje yra tokių 10 akvariumų. Tiek pat turistų atsiduoda gamtos jėgoms. Kaina – 7 EUR už seansą. Idėja padidinti maximos žuvies skyriaus pelningumą.
fish_spa
Po uragano iš kažkur buvo išvaryti tarakonai. Visi subėgo į spotą.
tenerife_fauna
Ėmėme paskutinės minutės bilietus, turbūt todėl vaizdas iš viešbučio balkono buvo ypatingas. 50 proc akiračio teko keraminei stogo dangai. Buvo galimybė už 30 EUR pasigerinti vaizdą, bet pasirinkome 1 EUR kainuojantį pasigerinimo būdą su 0,75l vietinio alaus.
iberostar_-vaizdas
Šiaip viskas ten labai gražu.

BUS DAUGIAU.

Kelionės informacija:
vejasgalvoje(et)vejasgalvoje.lt
+370 698 81107

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89