NAUJIENOS

SUP IRKLENTĖ. IŠĖJIMAS PRO MŪŠĄ.

2012.05.21
SUP irklentė. Išėjimas per mūšą

Pirmas bandymas išeiti SUP irklente per mūšą yra tikroji nevilties išraiška. Visas įdirbis lygiame vandenyje tarsi neegzistuoja. Kiekviena bangelė numeta nuo lentos, kojos dreba, atėjus bangai griūni veidu į lentos priekį ir kitos linksmybės. Pora pastebėjimų, kurie palengvins išėjimą pro mūšą.

1. Reikia stovėti maždaug pėda arčiau galo negu esame įpratę irkluodami lygiame vandenyje. Stovint „lygiavandenėje“ padėtyje irklentė pradurinėja bangą, gauna stiprų smūgį, kojos taip pat gauna stiprų smūgį, lenta išmušinėjama iš po kojų. Perėjus labiau į galą irklentė ima perlipinėti bangą. Mažiau išmušinėjimo, daugiau stabilumo.

2. Reikia pasitrumpinti irklą 10-20 cm. Išeinant pro mūšą irkluojame pritūpę, kartais susilenkę. Ilgas irklas strigs vandenyje, kabinsis už visko, kas įmanoma, yriai bus lėtesni, nespėsime reaguoti į pokyčius.


3. Svarbiausias išplaukimo elementas – bangos viršūnėje turime laikytis už irklo. Prieš pat bangos viršūnę darome platų ir gilų yrį. Irklo mentė turi nusileisti žemiau putų ir pilnai pasinerti į tikrą vandenį. Tada banga nebaisi. Perlipame per ją stipriai irdami ir tuo pačiu laikydamiesi už irklo. Yris turi būti maksimaliai stiprus. Tik taip galėsime laikytis už jo.
Paveiksliuke gražiai nupaišyti bazinės irklavimo technikos elementai – tiesios rankos ir galva tarp rankų.


Nuotraukoje – pasiruošimas. Irklas susmeigiamas kai tik nosis atsiduria bangos viršūnėje. Plaukėjas stovi pasislinkęs į lentos galą.

4. Kertame bangas griežtai statmenai.  Taip paprasčiau. Teks kovoti su nestabilumu tik dviejuose matavimuose.

Dirbame upėje, ruošiamės jūrai. Irkluojant lygiuose vandenyse padėtų pasiirstymas serijomis iš dviejų trumpų greitų ir vieno ilgo ir gilaus yrio giliai pritūpus.
Gerų bangų!

SUP banglenčių ir irklenčių mokykla ir nuoma Trakuose ir Vilniuje.
Informacija tel.: +370 617 80614
Arba rašykite: mokykla(eta)vejasgalvoje.lt

Gintas Lapėnas LTU89