NAUJIENOS

VANDENS STARTAS

2012.05.24
Viena iš vandens starto sėkmės garantijų yra teisinga burlentės padėtis lipimo ant lentos momentu.

Pasitikrinkite:
1. Jei darydami vandens startą užsisukate į vėją – lipti ant lentos pradėjote perdaug užsisukę į vėją.
2. Jei burė jus meta per lentos priekį – lipti ant lentos pradėjote lentą pastatę perdaug pavėjui.

Idealus besimokančiojo sėkmingo vandens starto „langas“ yra tik 10-15 laipsnių.


Stebėkite, kontroliuokite, dirbkite preciziškai. Jei trūksta orientacijos vadovaujantis vien jausmu ir bangomis – išsirinkite orientyrą krante, stebėkite, kokiu kampu į vėją praplaukia freeraideris kolega.

Lentos padėtis kontroliuojama dreifo metu. Dreifas – tai laukimo stadija. Laukiame patogios progos lipti ant lentos, sukuriame tą progą valdydami lentą. Dreifas yra identiškas buriavimui pučiant lengvam vėju tik šiuo atveju gulime, o ne stovime. Gulime vandenyje susigrupavę į kuo mažesnį kamuoliuką, kojos ant lentos, rankos tiesios, gikas virš pakaušio. Burlentę valdome palenkdami stiebą pirmyn arba atgal, kažkiek kojomis. Jėgą burėje valdome uždarydami arba atidarydami burę.
Tikslas – išlaikyti lentą halfvinde ir startuoti.


Nuotraukoje iš mokyklos El Ture vaikinai ruošiasi dreifui seklioje vietoje. Jų lentos atsuktos 45 laipsniu kampu į vėją. Taip vėjas neturi galios. Visos manipuliacijos lenta atiekamos pasukus ją į vėją. Tik gerai pasiruošę ir susikaupę keliame pėdas ant lentos , imame dreifuoti, lenkdami burę į priekį sukti lentą pavėjui iki idealios vandens starto pozicijos.

Gerų startų!
Gintas Lapėnas LTU89