NAUJIENOS

ŠVENTOSIOS KIŠENĖ ŠV – V – PV

2012.06.02

Antrasis šiemet iššokimas į Baltijos jūrą. Vanduo +10, oras +10. Ir tai vadinasi „pirmąja vasaros diena“. Geriau negu pirmąją žiemos dieną 2 laipsniais, bet nedžiugina.

Grynas onshoras yra mielas kol šviežias.

11.00 – 13.00 – ŠVV. Su 5.0kvm. Puiku. Nelabai didelės, bet gražios lygios bangos.
Scenarijus – pirmas halzas į pietinį molą. Palei molą galima pėsčiomis kiek užkilti ir iš ten startuoti.


Nuotraukoje – pirmas halzas į molą. Startavus nuo molo vidurio – ten kur baigiasi tilto konstrukcijos ir lieka tik molo poliai – krantas “nebetraukdavo” į save.
Priartėjus prie kranto vėjas ima burbuliuoti, atsiranda srovės, nėra vietos įsibėgejimui ir labai lėtam atsiplėšimui nuo kranto. Suveikė ežeruose labai ryškus „kišenės“ efektas. Kuo labiau lendi į kokią nors įlankėlę, tuo sunkiau iš jos išlįsti. Ežerinis vaistas – plaukti kaip galima ilgesniais halsais. Buitiškai kalbant – kuo toliau nuo kišenės vienu halsu. Kažkodėl dauguma trynėsi būtent „kišenėje“.


Nuotraukoje – halzas nuo molo. Galima lyginti su aukščiau esančia nuotrauka. Quado aštrumas traukia link formulinio. 
Pučiant ŠV plaukiojau tarp pietinio molo viduriuko ir Akinio skylės. Plaukiant nuo molo padarydavau kelis čiūžtelėjimus gelbėtojų būdos zonoje. Apsisukęs skylėje šoktelėdavau arba virstelėdavau. Čiuožimas nebuvo labai išraiškingas, purslo išstūmimas apsiribojo keliais kibirais, bet viskas ėjosi maloniai, vanduo buvo žalias, bangų geometrija labai aiški.


Bendras vaizdas


Bangos tarp gelbėtojų kiosko ir molo.

13.00 – 15.00 – V. Su 5.0 ir su 5.7. Bangų puikumas ėmė gudrauti.
Bangos tapo didesnės. Plaukiant nuo žiočių pavykdavo iškart užkilti į Autobusų parką. Čiuožimas bangomis tapo malonesnis dešiniuoju halsu. Išraiškingų viršutinių posūkių vis dar trūko.


Artėjame prie farvaterio plūduro. Čia galima pasigauti gražių kalniukų.

15.00 – 18.00 – PVV. Užkilo ir labai kapotas vėjas. 5.0. Bangos ūgtelėjo.
1-3 m chopas. Arba maudžiausi, arba nežinojau, ką darau. Verstis ir šokti sunku, nes visos bangos labai trumpos ir jau sulūžusios. Kalant į burbulus gaunasi staigus stabtelėjimas ir skrydis oru be kontrolės. Čiuožti nuo bangos reikia burbuluose ir lėtai tarsi bričkoje. Kitaip man gaudavosi pabėgimas nuo bangos ir grįžimas jai jau sulūžus.

Išvados – onshoras geras kol šviežias ir bangos aiškios. Tokios jos būna apie 4 valandas nuo pūtimo pradžios. Quadas su savo aštriu plaukimu labai padėjo. Jokio diskomforto užkylant ir čiuožiant, negaila aukščio.

 Plaukiau F2 Barracuda 84 l, North sails ICE 5.0

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas LTU89