NAUJIENOS

Melnragės bangos

Melnragė ir Smiltynė – sudėtingi spotai, gana retai matomi nuotraukose kaip bangų raižymo vietos. Tai daugiau vietinės užgrūdintos surferių bendruomenės, o ne iš žemyno atvažiavusių burlentininkų vieta.

Šiemet teko garbė pakliūti į idealias sąlygas Melnragėje. Idealiomis vadinu šviežias sąlygas. Kai stiprus vėjas ateina per visą Baltiją iš pietų ir su savimi atsineša bangas. 3-5 valandos nuo pūtimo pradžios yra idealios, nes tuo metu vėjinės bangos yra tvarkingos ir aštrios tarsi liūliavimas (swell). Idealumo jausmą stiprina tai, kad pavyko išnešti sveiką kailį. Benzas-Arturas Morauskas respublikinėje spaudoje pažymėjo, kad  „jūs ten chaliavai prasisukot gaudami tokią patirtį ir be nuostolių…))“.

klaipeda burlentes

Plaukėme dviese. Aš ir Ernestas. Sustojome mokamoje aikštelėje prie šiaurinio molo. Susimokėjome. Prie ženklo priklijavau “Vėjas galvoje” lipduką. Tiesiai iš aikštelės takeliu patenkame į pliažą. Tai geriausia vieta išplaukimui. Šiauriau takelio atsiranda srovė ir vėjo skylė. Jei pavyksta išstovėti, tai tenka kovoti su nesibaigiančiais putų kalnais. Neatsistojus bangos greitai nuneša už zoto ir tenka grįžti pėsčiomis. Arčiau molo vėjas buvo geras ir bangos aštrios su dideliais lygiais plotais tarp jų. Išplaukus į jūrą galima suktis. Didžiausios bangos eina nuo geltonos bojos į zotą krante, bet sveikiausia laikytis ant linijos tarp bojos ir išplaukimo taško. Ten dugne yra seklumos laiptas į kurį lūžta bangos, todėl galima laviruoti tarp lūžtančių bangų ir pakankamai lygaus vandens už molo. Didžiosios bangos lūžta praėjusios molą.

melnrage molas burlente

Čiuožti bangomis sunku, nes jos labai didelės ir nuožulnios. Jei sugriūna, tai amen, o jei nesugriūna, tai užkirsti nėra ką. Tiesiog drebi prieš didybę ir neši kudašių , kad nesuvalgytų. Kelis kartus buvo išsiskyręs adrenalinas.

Buvo kilusi mintis pasivartyti. Po vieno front loopo buvau suvalgytas sekančios bangos. Suko, vartė, sulenkė ir dvilinką, ir trilinką, ir prakišo tarp giko ir burės, ir kažkuriuo momentu gavau giku į šonkaulius. Giko laikymas nieko gero nežadėjo, nes banga vis suko ir suko. Norėjosi oro. Paleidus giką dar kelis kart apsuko ir davė įkvėpti, bet po sekundės įsuko sekanti banga. Su trapecija plaukti sunku, kvėpavimas paviršutiniškas, gaila šonkaulio, skauda. Lentos nepasivijau. Pliaže ją pagavo Ernestas. Viskas baigėsi sėkmingai.

Apie 12.00 vėjas sustiprėjo, bangos tapo vientisa putų mase. Išvažiavome į Šventąją ir puikiai paplaukiojome ramesnėse sąlygose.
Kolkas tai didžiausios ir pikčiausios bangos, kuriose teko plaukioti Baltijoje. Įspūdžiai taip pat sunkiai aprašomi. Legendinis Šventosios Autobusų parkas yra labai galingas, bet draugiškesnis, bangos lėtesnės ir prognozuojamos.

Nuotraukų galerija iš Melnragės.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89