NAUJIENOS

Orų prognozės. Kaip ir ką žiūrėti, kad vaizdas būtų realistiškas

Visi skaitėte antraštes portaluose „Ryte smogs karščio banga, o po pietų talžys žaibai ir liūtys permerks kiaurai“ arba “Iš sinoptikų – dvi žinios: viena gera, kita – bloga” ir kitą demotyvuojančią triznelę. Pernai žiniasklaida atrado dar vieną kvailinimo nišą. Tai orų prognozės. Iki tol apie orus informuodavo, o nuo pernai imta orų prognozes dramatizuoti. Orų prognozėse nebeliko informacijos. Buriuojant burlente, kaituojant, irkluojant irklente ir šiaip leidžiant laisvalaikį prie vandens tiksli prognozė netrukdo.

Kur rasti informaciją apie orus?
Einate į vėjas  ir randate visą jums reikiamą informaciją. Čia nerasite nė vienos nuorodos į tabloidų portalus.

Kaip atskirti informaciją nuo dramatizacijos?
Informacija pateikiama skaičių ir grafikų pavidalu. Dramatizacija pateikiama aprašymų su didele antrašte arba piktogramų pavidalu (debesėlis, saulė, debesėlis ir lašelis).

Jei dramatizacijoje parodyta, kad po pietų bus kritulių, tai jums atrodys, kad lietus merks visas 6 valandas. Pažiūrėję į smulkesnę prognozę jau pamatysite, kad lietus truks pusę valandos 17.00 – 17.30, o realiai jis truks 5 minutes 17.15 – 17.20 . Vasarinis konvekcinis lietus tikrai trunka tik 5 minutes. Dėl 5 minučių gaivos tikrai neverta nurašyti dienos ir iškeisti buriavimą ar kelionę irklente į alubarį ar prekybos centrą. Dramatizacijos visą vasarą gali rodyti ir rodo lietų, antraštės kriokia apie kataklizmus, žmonės neatsiplėšia nuo bambalio ir TV. Taip ir prabėga vasara, o kartu ir metai. Neskaitykite antraščių tabloiduose, žiūrėkite į skaičius profesionaliuose tinklapiuose.

Vasaros orai ypatingai nuspėjami
Nuo Joninių iki Žolinių viskas vyksta pagal vienodą konvekcinį scenarijų. Tą scenarijų mokėtės antroje arba trečioje klasėje gamtos pažinimo pamokose pavadinimu „Vandens lašelio kelionė“. Dieną saulei kaitinant vanduo garuoja ir formuoja debesis. Apie 16.00  sumažėjus saulės aktyvumui debesys atvėsta ir iš jų apie 17.00 pasipila lietus. Virš Lietuvos susiformuoja maždaug 10 tokių debesų. Debesies skersmuo apie 3-5 km. Įdomiausia tai, kad yra vietų, kur tokie debesys išlyja kasdien, o yra vietų į kurias jie neužsuka. Jei Vilniuje lyja kasdien, tai Trakuose per vasarą lyja kelis kartus, o pajūrio šie debesys beveik niekada nepasiekia. Tupėdami Vilniuje jūs gausite depresiją, o pajūrio gyventojai nesupras apie kokį lietų kalba vilniečiai. Taip, Vilnius traukia debesis.
Po žolinių kasdieniniai konvekciniai lietūs baigiasi. Prasideda ciklonų sezonas. Ciklonai gana tiksliai buvo prognozuojami tūkstančius metų ir be prognozių tinklapių, bet technologija dabar leidžia nuspėti pokyčius valandos tikslumu.

Trakai. Virš pilies šviesu. Visi debesys Galvės ežerą apeina. Tokios

Trakai. Virš pilies šviesu. Visi debesys Galvės ežerą apeina. Tokie vietovės ypatumai.

Kaip žiūrėti orų prognozes?
1. Pažiūrite tinkamas orų prognozes.
2. Pažiūrite web kameras, pasitikrinate ar prognozės atitinka realybę.
3. Pažiūrite VG ir kelių direkcijos stotelių duomenis ir sulyginate su prognoze.
Viskas. Turite pilną vaizdą.

Pajūryje giedra. Puikiai matosi debesų juosta virš žemyno. Ten formuojasi ir išlyja debesys. Debesų linija eina maždaug per Gargždus.

Pajūryje giedra. Puikiai matosi debesų juosta virš žemyno. Ten formuojasi ir išlyja debesys. Debesų linija eina maždaug per Gargždus.

Buriuokite burlentėmis, irkluokite irklentėmis – skaičiai jums padės. Ir vertinkite vasarą tokią, kokia yra ir visada buvo, nes ji vistiek šiltesnė negu ruduo.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89