NAUJIENOS

Irklenčių namų darbai arba kaip kiekvieną progą bangose išnaudoti geriau

Norint raižyti bangas gerai reikia jas raižyti dažnai.
Raižant retai reikia būti pasiruošusiam išnaudoti progas.

Kokius namų darbus atlikti ir kokio pasiruošimo reikia norint nučiuožti irklente nuo bangos PIRMĄ kartą?
Reikia mokėti irkluoti nekeičiant irklavimo pusės. Tai reiškia, kad irkluojant vienoje pusėje galite plaukti ne tik tiesiai, bet ir sukti irklentę į abi puses. Dar turite sugebėti atsitūpę susisukti į kamuoliuką, rankomis prispausti kelius prie krūtinės.

Kokio pasiruošimo reikia norint irklente RAIŽYTI bangas retai? Kaip išnaudoti pasitaikiusią progą?
Bangų raižymas irklente reikalauja šiek tiek daugiau lankstumo negu jo turi ofisinį darbą dirbantis žmogus. Kitaip sakant, atėję iš biuro jūs esate visiškai neįgalūs. Tačiau tas akis badantis jūsų neįgalumas turi ir gerąją pusę – dirbdami pokyčius pastebėsite labai greitai.

1. Bendras fizinis pasiruošimas
Tam reiktų bent trijų mėnesių bendro fizinio pasiruošimo treniruočių. Didžiausias dėmesys kojoms. Jos turi dirbti pilna amplitude ir pilna jėga, dalis pratimų turi būti su tempimo elementais, daug pritūpimų variacijų ant vienos kojos. Trys mėnesiai po tris kartus per savaitę su trenerio priežiūra padarys jus rodančiais pagarbą jūrai žmonėmis. Klausykite, ką liepia treneris ir viskas bus gerai.
Irklavimo technika leis jums įveikti mūšą, bendras fizinis pasiruošimas leis jums įveikti mūšą ir rinktis bangas, lankstumas leis jums laisvai judėti būnant labai žemoje pozicijoje, o tai ir yra bangos raižymas. Bangos raižymui nereikia, kad jūs stovėtumėt ant lentos. Bangos raižymas yra sugebėjimas laisvai judėti žąsele, laisvai pašokti iš žąselės ir perkelti svorį nuo vienos kojos ant kitos, laisvai priglausti kelį prie žemės remiantis visu pėdos vidiniu šonu.
Ir neužmirškite irklavimo ant irklentės. Jo reikia bent tris kartus per savaitę, kad jūroje būtumėte savo kailyje. Be irklavimo adaptacija trunka kelias dienas. Tiek laiko Baltijoje neturime.

2. Bangų raižymo pakaitalas – riedlentė.
Jaunesniems fizinis pasiruošimas gali pasirodyti nelabai patrauklus. Vietoj pratimų drožimo salėje puikiai tinka važinėjimas banglentę imituojančia riedlente. Aš naudoju Carver Resin 31″ su C7 ašimi. Ji imituoja banglentę. Čia nebėra izoliuotų kūno dalių – dirba viskas, ir taip kaip reikia. Važiavimas nuo kalniuko aštuoniukės formos trajektorija yra nesibaigiantis pritūpimų darymas. To ir reikia. Filmukuose atkreipkite dėmesį į kritines posūkio vietas, kur kūnas būna maksimaliai susigrupavęs. Treniruodamiesi siekiame, kad tokia „compressed“ būsena taptų savaime suprantama ir normali.
Video:
Treniruotė ant medinės bangos.
Bazinė technika.
Susigrupavimas ir kojų kompaktiškumas.
Važinėjant riedlente būtinos apsaugos. Dideli karverio ratukai sukuria nebaudžiamumo įspūdį, atrodo, kad gali važiuoti per betkokį šiukšlyną neprarasdamas sukibimo. Bet praranda. Be to įpratus irkluoti arba buriuoti bandymas kažką susukti riedlente iš esmės baigsis rimta trauma. Reikia po truputį įsisukinėti į šį reikalą.

3. Fizinio pasiruošimo pakaitalas – karate.
Karate treniruočių metu didžiąją laiko dalį judama žemose padėtyse. Tai labai panašu į judėjimą ant irklentės. Čia viskas pagrįsta lygsvara, visi pratimai padės išsilaikyti ant lentos ir nepaslysti žiemą ant ledo.
Yra ir kitų nebandytų būdų.

Susigrupavimas

Susigrupavimas. Krūtinė guli ant priekinės kojos, galinės kojos kelias liečia lentą, pėda guli šonu. Tokia stovėsena turi būti tokia pat natūrali kaip drybsojimas ant sofos. Tada kažkas ims gautis ant irklentės.

 

Iki susitikimo 3D prie jūros.

Gerų bangų!
Gintas Lapėnas
LTU89