Kelionės

Irklenčių treniruočių stovykla Tenerifėje

Važiavau dirbti. Todėl atostogomis vadinti tų kelių savaičių negalima. Gal tik fonas buvo atostoginis. Gana griežtą dienotvarkę reguliavo vėjas, potvyniai ir darbas. Gyvenome vėjų sostinėje – El Medano, nes čia pigiau (vėjas pučia – fui), yra daug inventoriaus saugyklų, be supinimo dar važiavau buriuoti. Be to pusė visų buriuojančių ir kaituojančių Medane taip pat dirba nuotoliniu būdu. Internetas lietuviškas, bitės. Taupiai naudojant visai užtenka. Bangų važiuodavome į Las Americas už 20 kilometrų. Ten užuovėja, ateina tik švari vandenyno siūba.

Važiavome buriuoti burlente ir SUP'inti bangose. Vežėmės du maišus. Viename irklentė su burėmis, kitame burlentė su burėmis, stiebais, giku ir irklu bei kitais daiktais.

Važiavome buriuoti burlente ir SUP’inti irklente bangose. Vežėmės du maišus. Viename irklentė su burėmis, kitame burlentė su burėmis, stiebais, giku ir irklu bei kitais daiktais. Aerouostų darbuotojams numesti burlenčių maišą iš lėktuvo yra pramoga, todėl papildoma lentų apsauga padeda išvengti pažeidimų. Registruojantis taip pat reikia turėti visus bagažo vežimo ir apmokėjimo patvirtinimus. Skrydis trunka apie 6 valandas.

Nuo gruodžio stovyklos ši skyrėsi pačiu sezonu. Žiemą bangos didesnės, jei galima taip sakyti apie kalnus, kurių vistiek dar neimi 🙂 Buvo šilčiau. Porą dienų gavome Afrikos atodūsį tiesiai iš dykumos – kalima ir +40. Kalima – tai vėjo nešamos dykumos dulkės. Galite tai vadinti molio smogu. Oras tampa nepermatomas, nosis užkimšta, snarglys molinis ir tinkamas lipdyti keramikos miniatiūras, kai kuriems žmonėms turi sunkinantį poveikį. Esant tokiam karščiui irklavimą kėlėme į vakarą.
Irklente surfinau Las Americas, rinkausi spotą ne su didžiausiomis bangomis, bet su mažiausiu surferių kiekiu. Sesijų ilgis priklausė nuo bangų ir vandens lygumo. Vidutiniškai apie dvi valandas. Labai užsikabliavus ir stiklinėse bangose ir po 4 valandas gaudavosi.

Šiaurėje vėl pataikėme ant vėjo. Bangos geros, bet daug malonumo irkluotis prieš vėją čope nėra.

Šiaurėje vėl pataikėme ant vėjo. Bangos geros, bet daug malonumo irkluotis prieš vėją čope nėra.


BANGŲ RAIŽYMAS

Reikia būti fiziškai pasiruošus. Su rekreaciniu pasirengimu bandyti raižyti bangas bus visai nekas. Reikia pratampytų kojų greičio auginimui apatiniame posūkyje ir galingo yrio viršutiniame. Irklentėmis dažniausiai ilgai kapojame ežeruose, upėse, esame ištvermingi. Bangose to lyg ir reikia, bet jėgos ir galingumo reikia daugiau. Išsiirklavimui nuo bangos reikia kelių labai stiprių yrių, ir viršutiniame posūkyje reikia dar dvigubai stipresnio yrio. Skystesnio yrio naudojimas baigiasi maudynėmis, vangiais posūkiais labai menku kampu.
Sesija bangose trukdavo apie dvi valandas. Iš pirmo žvilgsnio trumpokai. Niekada neirklavusi mergina pirmą kartą atsistojusi ant irklentės Trakuose ramiai dvi valandas plaukioja. Bangose kiek kitaip. Išstovėjimas ant irklentės daromas irklo pagalba. Paėmus vienu dydžiu didesnę SUP lentą galima visa valanda ilginti sesiją. Kadangi lygsvara laikoma irklavimu, tai didesnė lenta žymiai sumažina to juodo darbo. Bangos ėmimas reikalauja trumpo irklavimo iš visų jėgų. Jei tokių pagreitėjimų per valandą yra apie 15-20, tai jau jaučiasi. Dešimt pagreitėjimų euforizuoja ir atgaivima, o trisdešimt jau drožia kūną.
Labai stiprus irklavimas ir pastovus lygsvaros laikymas irklu apkrauna vieną pusę. Užsižaidus kokias keturias valandas kitą dieną jaučiasi neatsistatęs petys. Irkluoti simetriškai kaip ežere nepavyksta dėl vėjo, srovių ir raižymo pusės. Tai dvigubas darbas vienai pusei. Valanda bangose išdegina kaip 4 valandos rekreacinio irklavimo irklente ežere.

Užkirtimas yra rimtas reikalas, kažkuo panašus į štangos kėlimą. Reikia ir lygsvaros, ir jėgos, ir dar labai stipraus yrio. Viskas vienu metu nesigaudavo. Dienos bėgyje tekdavo surinkinėti dienos gale tikintis padaryti idealų užkirtimą. Galva suveikdavo gerai, o jėgų nebelikę...

Užkirtimas yra rimtas reikalas, kažkuo panašus į štangos kėlimą. Reikia ir lygsvaros, ir jėgos, ir dar labai stipraus yrio. Viskas vienu metu nesigaudavo. Dienos bėgyje tekdavo banga po bangos surinkinėti visus elementus dienos gale tikintis padaryti idealų užkirtimą. Galva suveikdavo gerai, o jėgų nebelikę…

Bangose viską reikia spausti maksimaliai ir viskas gausis.
Po stovyklos reikės simetriją atstatinėti. Dešinė ranka po kelių savaičių žymiai stipresnė nei kairė 🙂
Sutrumpinta irklas veikė puikiai. Dabar jo ilgis “ūgis + rankena”. Jis nekliūdavo irkluojant, liepdavo būti žemesniam apatiniame posūkyje ir užkirtinėjant.

BANGOS

Bangos ir klimatas saloje idealus. Pradedančiajam tautiečiui iš lygumų arba pratusiam prie idealaus smėlio pliažų gali iškilti dvasinių sunkumų. Čia spotai yra akmeniniai, po vandeniu ir krante styro agresyviai atrodantys rifai. Nuo Baltijos atvykusiam surfinimas tokioje aplinkoje atrodo tarsi bandymas surfinti susprogdintame mūriniame name. Baisu.

Tokia banga ateina tada kai turi ateiti. Prieš pusvalandį čia buvo pusmetrinės bangelės.

Tokia banga ateina tada kai turi ateiti. Prieš pusvalandį čia buvo pusmetrinės bangelės. Po valandos vėl bus ramybė.

Kietas rifas formuoja tikrą, gerą bangą. Todėl reiktų prisitaikyti, aplankyti spotą atoslūgio metu, susižymėti rifų, išėjimo, pavojingas vietas. Visos tos trianguliacijos jums vistiek reikės norint pagauti bangą. Ar pradedantiesiems tai gera vieta? Ten daugybė banglenčių mokyklų ir visiems gerai. Reikia susitaikyti su mintimi, kad surfinate vandenyje, o ne ant akmenų ir sielos ramybė aplankys jus. O rifas atsidėkos idealia banga.

Čiuožti bangomis yra taip pat linksma kaip medžioti arba žvejoti. Kaip menininkas nupaišė gatvėje taip ir yra.Tenka ilgai tykoti bangos, pagauti ją, sudoroti. Arba banga sudoroja. Horizonto linijos stebėjimas taip pat euforizuoja.

Čiuožti bangomis yra taip pat linksma kaip medžioti arba žvejoti. Kaip menininkas nupaišė gatvėje taip ir yra.Tenka ilgai tykoti bangos, pagauti ją, sudoroti. Arba banga sudoroja. Horizonto linijos stebėjimas taip pat euforizuoja.

Šiemet atnaujinsime nedidelių grupių keliones į bangas tiek į salą, tiek į Baltijos bangas. Dažnai savarankiškai nuvažiavusiems pritrūksta žinių visų bangų išgaudymui, o kartais net pamatyti bangos nepavyksta (!!!). Padėsime. Wave campo formatas saloje bus gerokai pigesnis ir naudingesnis. Taip pat tęsime irklavimo technikos treniruotes Trakuose ir Neryje. Laukite žinių.

Fotogalerija
Foto Anžela Lapėnienė

Gero vėjo, gerų bangų!
Gintas Lapėnas
LTU89