NAUJIENOS

Bangoms skirtos burlentės. Ką reikia žinoti renkantis.

Beburiuodamas praėjau geroką burlenčių evoliucijos kelią nuo vienpelekių klasikinių burlenčių iki dabartinio stubio. Ne visi perka naujas lentas. Gal įdomu bus žinoti ko tikėtis kad ir iš dėvėtos burlentės.

Svarbiausia – tinkamumas Baltijos jūros vėjinėms plokščioms bangoms. Radikalios lentos skirtos didelėms, stačioms siūbos bangoms. Iš jos tikimasi banglentės pojūčių. Bangos varomoji jėga yra itin stipri, tarsi pridedanti prie burės papildomus du kvadratinius metrus. Šioms lentoms svarbiausia greitas ir staigus posūkis. Išglisavimas yra antroje vietoje.
Baltijos bangos nesuteikia tokio stipraus postūmio burlentei, labai daug darbo atlieka burės trauka. Todėl ir lentos pritaikytos ne tik suktis, bet ir išnaudoti vėjo trauką.

Vandenyno siūba, banga didelė, stati. Šiuo atveju netgi nepučia.

Vandenyno siūba, banga didelė, stati. Šiuo atveju netgi nepučia.

Vėjinė banga. Nedidelės masės, periodo ir ana plokščias darinys smėliniuose Baltijos pliažuose.

Vėjinė banga. Nedidelės masės, periodo ir ana plokščias darinys smėliniuose Baltijos pliažuose. Nuotrauka daryta ne Baltijoje (nes vanduo mėlynas), bet vėjinėje bangoje.

 

TVINZERIAI
Dvipelekės burlentės atėjo kokiais 2009 aisiais. Tada tai buvo radikaliausios lentos skirtos didelėms stačioms bangoms. Jos turėjo gana siauras uodegas, didelį rokerį (burlentės galo užlinkimą) leidžiantį gerai manevruoti. Sukosi žymiai geriau negu vienpelekės, bet jas išstūmė thrusteriai ir quadai. Baltijai nėra tinkamiausias variantas.

THRUSTERIAI
Trijų pelekų lentos. Pačioje pradžioje jos taip pat buvo radikalios lentos, o atsiradus quadams užėmė vietą tarp vienpelekių ir quadų. Gerai glisuoja ir sukasi, gali plaukti labai aštriai. Tai tinkamiausias Baltijai variantas

QUADAI
Keturių pelekų lentos iki 2017m. Radikaliausios. Su platesne uodega ir mažesniu rokeriu tinka Baltijai. Patys radikaliausi modeliai su siauromis plonomis uodegomis beviltiški Šventosioms sąlygoms. Jie atmuš norą, tvos per savivertę. Kiek pastangų bedėtumėte visi aplink glisuos dvigubai geriau, naujokėliai raižys bangas kaip dievai lyginant su jūsiškės lentos pastoviu užgesimu ir negebėjimu užlipti į lėkštą bangą. Tai blogiausias variantas Baltijos jūrai. Vienintelis būdas kažkiek palengvinti išglisavimą ir kartais užkirsti bangą yra stepso spaudimas apačion. Tas padeda kiek prispausti burlentės priekį, kad lenta neartų vandens ir nestabdytų.

Po 2017m. quadai gerokai pasikeitė. Tapo plokštesni lyg freeraidinės lentos, žymiai pagerėjo glisavimas. Radikalus sukimasis buvo pasiektas pelekų pagalba. Šios lentos dažnai turi penkis peleko boksus, gali tapti thrusteriais, yra jautrios pelekams. Ne gamintojo pelekas lentą gali pakeisti neatpažįstamai į blogąją pusę. Lenta nesisuks. Pirkdami tokią lentą turėkite omenyje, kad perkate lentos ir būtent gamintojo pridėtų pelekų derinį. Nėra taip, kad gamintojai prideda pigiausią peleko variantą. Yra netgi atvirkščiai. Pelekų testavimai užima labai didelę lentos kūrimo laiko dalį. Jei jaučiate, kad lenta galėtų plaukti geriau – ieškokite teisingos pelekų padėties. Neradę rašykite gamintojams į forumus arba tiesiai kol gausite atsakymą.

STUBIAI
Atsirado prieš porą metų. Šios burlentės trumpesnės, lygiagrečių šonų. Jos būtent neišraiškingoms vėjinėms Baltijos bangoms. Plačiau
Aš (76kg) buriuoju gana didele 88 L burlente, kadangi geras glisavimas Baltijos bangose yra svarbu. Daugiapelekės lentos gerai kontroliuojamos ir tūris netrukdo.

Vienas pelekas naudojamas didelio tūrio lentoms.

BURĖS
Visoms daugiapelekėms iki  2017m. reikalingos galingos burės. Lenktas dugnas ir keli pelekai reikalauja daugiau traukos. Ne spalvotos, fainos, tinkančios ir ežere, ir jūroje ar dar kažkokios, o galingos.

Iš aprašymų dažnai atrodo, kad bangoms skirtos burlentės sprendžia visas pradedančiojo problemas. Aprašyme rasti raktiniai žodžiai „gerai sukasi, suvaldo bangas, skirta stipriam vėjui“ giliai krinta į širdį. Taip nėra. Šios burlentės sprendžia bangų, bet ne lygaus vandens problemas.
„Gerai sukasi“ – tai nereiškia, kad lenta atliks posūkį vietoj jūsų. Tai reiškia mažą posūkio spindulį.
„Daugiapelekės lentos gerai kontroliuojamos“ – tai nereiškia, kad jos valdo laukinį chopą vidaus vandenyse. Tai reiškia, kad lentos posūkio spindulį gali koreguoti labai tiksliai net esant jėgos pertekliui burėje.
„Gera kontrolė ore“ – nereiškia automatinio šuolio išmokimo. Tai reiškia, kad vėjas aukštame šuolyje nenupučia lentos, kad galima saugiai ir tiksliai nusileisti.
Jei kas neaišku – klauskite 🙂

Gintas Lapėnas
LTU 89
Gero vėjo!