NAUJIENOS

LYGSVAROS TRENIRUOTĖS SUP IRKLENTEI NE SEZONO METU

Šiemet suaktualėjo lygsvaros ant SUP irklentės klausimas.
Bangos šiaip nėra stabilus pagrindas, o susimažinus lentą tas pasijuto labai stipriai. Siaurėjant lenktyninėms irklentėsm iki 21″ lygsvara tampa aktuali ir lenktynininkams, ypač plaukiant šoniniu bangavimu.

Bangose pagrindinis iššūkis irkluojant yra ne pačios bangos, bet vėjo keliamas chopas.

Bangose pagrindinis iššūkis irkluojant yra ne pačios bangos, bet vėjo keliamas chopas.

Iki sezono pradžios dar yra mėnuo, galima lygsvarą užsiauginti. Lygsvara yra nugara, užpakalis ir tarpukojis, dar kažkiek blauzdos ir pėdos raumenys. Lygsvara vadinu ne stovėjimą vertikaliai, bet visiškai nesiūbuojančią irklentę. Irklentė turi išlikti horizontali (lygus kylis) nesvarbu ką daro kūno viršutinė dalis.

Tiesios rankos, tiesi nugara, suglaustos mentės - visos detalės padeda efektyviai irkluoti.

Tiesios rankos, tiesi nugara, suglaustos mentės – visos detalės padeda efektyviai irkluoti ir išlaikyti lentą lygiame kylyje.

Blauzdos ir pėdos
Balansavimas ant vienos kojos ant Bosu puskamuolio (1). Basomis, be kojinių, kad dirbtų visa pėda ir čiurną palaikantys raumenys. Darau 5 x 30 sekundžių kiekvienai kojai. Labai patogu taip stovint žiūrėti televizorių. Pėda dirba maždaug taip kaip delnu maigant guminį ekspanderį dilbiams.

Nugara
Atsilenkimai nugarai arba mirties trauka. Su profesionalo priežiūra.

Užpakalis
Įtūpstai su hanteliais rankose (2). Naudojame tik tarpukojį ir užpakalį, keliai ilsisi. Nugara tiesi. Jausmas toks lyg norėtume už galvos save pakelti nuo žemės.

Tarpukojis ir užpakalis
Svarmens svyravimas (3). Nugara tiesi, rankos tiesios. Svorį keliame tik iki pečių įtempdami užpakalį ir tarpkojį. Kūnas lankstosi per dubenį.
Be šio pratimo dar naudojami pritūpimai su tarp kelių suspaustu smėlio kamuoliu.

image description

Vistiek nieko to nedarysite. Pakaitalas būtų reguliarūs pilates užsiėmimai, funkcinės treniruotės arba krosfitas. Krosfitui reiktų baigti pradinukų kursą su profesionalų priežiūra, nes ten naudojama daug sunkiosios atletikos technikos.
Bt kokiu atveju lygsvara atsiras tik plaukiojant irklente. Sustiprėję raumenys leis jai atsirasti. Kaip panaudoti sustiprėjusius raumenis ant irklentės? Stovime siauresnėje stovėsenoje, jei jaučiame nestabilumą – sutraukiame užpakalio ir tarpukojo raumenis ir lenta tampa stabili. Taip sutraukę ir irkluojame po porą valandų porą savaičių kol tokia būsena taps normali. Atsiradus supratimui ir jausmui bandome progresuoti irkluodami vėjingomis dienomis istrižai bangų, prisiverčiame  savaitgalį irkluoti jūroje. Reikia pradėti slepiantis už molų – Melnragėje, Šventojoje, Pavilostoje. Paprastuoju būdu bet kurioje vietoje įbridę į jūrą tik apsunkinsite sau irklavimą. Iškart perspėju, kad jūroje ištiks nevilties priepuolis. Tai tikriausias ženklas, kad judate teisinga kryptimi. Su neviltimi geriausia kovoti puolant į neviltį 1 minutę. Per tą laiką atsistato raumenys, o su jais atsigauna naivumas ir viltis, kad kažkas gausis. Kartojame tai bent penkias dienas ir pajusite didžiulį skirtumą arba poreikį stiprinti už lygsvarą atsakingus raumenis.

Gerų yrių!
LTU89
Gintas Lapėnas