NAUJIENOS

Apatinis posūkis burlente (2)

Greitis ateinant į viršutinį posūkį yra apatinio posūkio rezultatas.

Kaip burlente daromas apatinis posūkis?
Pasileidžiama nuo bangos. Posūkis pradedamas bangos apačioje, lygioje vietoje.
Posūkio metu galinė ranka perkeliama į giko galą ir pritupiama. Pritūpimas yra ne kai kojos sulinksta, o kai krūtinė pasiekia kelius, o užpakalis kyla į viršų. Nugara lieka tiesi kaip darant mirties trauką.
Viso posūkio metu tupiamasi tam, kad lenta greitėtų, jos nestabdytų chopas. Viršutinio posūkio metu galinė koja ištiesiama. Ji išspiria kibirą purslo.
Į bangos viršūnę stengiamasi pataikyti kuo vertikaliau. Tik tokiu būdu prie burlentės greičio dar prisideda bangos greitis. Atėjus kampu banga taip nespiria kaip taikant vertikaliai.

Kantrybės, kantrybės, kantrybės. Posūkis pradedamas nepasiekus bangos apačios nes lenta ima lėtėti. Kad lenta nelėtėtų reikia ją prispausti prie vandens, o pačioje apačioje perkelti galinę ranką į giko galą ir tūpti. Tai vėl augins greitį.

Kantrybės, kantrybės, kantrybės. Dažnai posūkis pradedamas nepasiekus bangos apačios nes lenta ima lėtėti. Kad lenta nelėtėtų reikia ją bangos viršuje prispausti prie vandens ir visomis jėgomis auginti greitį, kad apačioje būtų baisu. Perkelti galinę ranką į giko galą ir tūpti kai baisu pasidaro apačioje . Tai vėl augins greitį. Bangos viršuje taip pat turi būti baisu nuo greičio.

Klaidos
1. Posūkis pradedamas nenusileidus nuo bangos. Burlentė negali pasukti vertikaliai į bangą pradėjus posūkį ant nuožulnios plokštumos.
2. Bangos apačioje neperstumiama galinė ranka. Burė lieka be jėgos, lenta be greičio.
3. Nepritūpiama. Šito beveik neina paaiškinti. Čiuožiant banglente be to apatinis posūkis net neįvyktų, bet burlentėje meškos paslaugą daro burė. Trauka rankose sukuria iliuziją, kad lenta juda greitai, pritūpimo poveikis nejuntamas taip aštriai kol jo nepadarai taip kaip reikia. Dėl pritūpimo kas nors iš šalies turėtų pasakoti ir spardyti į užpakalį. Kitaip niekaip.
4. Ilgas važiavimas išilgai bangos laukiant momento sukti į viršų. Nulėkei apačion – kalk į viršų.
5. Atsipalaidavimas po apatinio posūkio. Tik pasukus dažniausiai vėl atsistojama stačiai, užgesinamas greitis. Nes negi lėksi į bangą kaip išprotėjęs. Geriau lėtai, ramiai pakilti iki viršaus ir susukti kas gausis.

Ankstyvas posūkis. Iki bangos apačios dar geras gabalas kelio. Bus sunku iš apačios ateiti į bangą vertikaliai.

Ankstyvas posūkis. Iki bangos apačios dar geras gabalas kelio. Bus sunku iš apačios ateiti į bangą vertikaliai.

Didelė plokščia banga. Besileidžiant apačion ji ėmė lūžti. Čia neišlaikė nervai ir daromas posūkis. Iš gerų dalykų matosi apytiesė nugara ir galva žemiau giko.

Didelė plokščia banga. Besileidžiant apačion ji ėmė lūžti. Čia neišlaikė nervai ir daromas posūkis. Pavėluotas nusileidimas. Didelės bangos reikalauja kitokio laiko skaičiavimo.

Apatinis posūkis užaugina greitį, suspaudžia kūną kaip spyruoklę, kad bangos viršuje žaibiškas posūkis ir spyris išsprogdintų bangą. Šiaip galva nespėja suvokti viršutinio posūkio, o jei spėja tai nelabai ir posūkis.
Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
ISA Surf Judge Level 2