NAUJIENOS

Bangų raižymo vertinimas

Noriu pasidalinti bangų raižymo vertinimo kriterijais įgytais ISA teisėjų kursuose. Pitaikius juos burlentėms galima geriau raižyti bangas. Be to dienos pabaigoje į klausimą „Kaip sekėsi?“ turėsite daugiau atsakymo variantų.
Bangų raižymas vertinamas pagal tokius pačius kriterijus kaip ir kitos sporto šakos. Tai jėga, greitis, tikslumas. Vertinamos tik sportininko savybės pagal šiuos kriterijus. Bangos aukštis ir kiti stichijų elementai į vertinimą neįtraukti. Žodžiu, vertinami radikalūs kontroliuojami manevrai kritinėje bangos sekcijoje atliekami su greičiu ir jėga.

teisejavimo kriterijai.cdr

Šie teisėjavimo kriterijai naudojami banglentėse. Burlentėse viskas vyksta identiškai, todėl juos galima naudoti raižant bangas burlente.

0-2 balai
Nuvažiavimas nuo bangos be manevrų.
2-4 balai
Atliekamas paprasčiausias manevras be jėgos ir greičio. Nučiuožėte, padarėte apatinį arba veido vidurio posūkį, užkilote iki keteros ir padarėte viršutinį posūkį.
4-6 balai
Atliekami keli manevrai be greičio ir jėgos.
6-8 balai
Atliekami keli radikalūs manevrai su greičiu, jėga, PURSLU.
8-10 balų
Sudėtingesni radikalūs manevrai ir triukai ant bangos veido: 360, aerialai ir kt.

Banga atakuojama į "kritinę sekciją" -tai vieta, kur banga pradeda lūžti, putos kraštelis viršūnėje arba vamzdžio vidus.

Banga atakuojama į “kritinę sekciją” – tai vieta, kur banga pradeda lūžti, putos kraštelis viršūnėje arba vamzdžio vidus. Kodėl parašiau “atakuojama”? Todėl, kad iki 6 balų dažniausiai banga valdo burlentininką, jis yra tarsi gynybinėje pozicijoje. Virš 6 balų vertinimuose viską lemia aktyvūs burlentininko veiksmai. Jis atakuoja bangą kaip atakuojami vartai futbole, priešininkas bokse. Žodžiu, bulkas jau reikia įtempti.

Purslas yra viskas
Universalus raižymo matuoklis yra purslo dydis. Jei užkirtus bangą purslas lekia į du metrus, vadinasi, buvo greitis arba jėga , jeigu į keturis metrus, tai buvo ir jėga, ir greitis. Jėga yra kai smūgiuojate į bangą užpakaline koja ir išspaudžiate dar papildomą kibirą purslo.

Žanro klasika yra po dienos pasakyti, kad buvo nerealu, bangų kryptis ideali, nereikėjo daug užkilinėti, vėjas lygus, „pitakui“ ir tt. O pagal ISA sistemą kolegoms galėsite nežymiai užsiminti ne tik apie gamtos, bet ir apie savo nuopelnus Šventosios bangose.
Šie balai yra klasikinė kaifo išraiška. Jie nusako poveikį jūsų kūno pagreičio davikliui (sraigei). Kuo radikalesnis posūkis, tuo daugiau kaifo.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
ISA Surf Judge Level 2