NAUJIENOS

Vertimasis per priekį burlente

“Front loop” arba vertimasis per priekį burlente suteikia daugybę džiaugsmo, atmuša subinę, nugarą, tarpukojį, išpoškina ausų būgnelius. Todėl susukti frontloop’ą yra kiekvieno burlentininko svajonė. Trumpiausia ir tiksliausia jo atlikimo instrukcija skamba maždaug taip: iššokus pritraukti galinę ranką ir pažiūrėti atgal. Kai kur patikslinama, kad reikia žiūrėti ne tik atgal, bet ir į nusileidimo vietą.

Per daug metų prisiskaičius tokių apsivertimo per priekį instrukcijų ir prisižiūrėjus filmukų, padarius nemažai bandymų teko pripažinti, kad instrukcijos nutyli smulkmenas. Mano atveju ta smulkmena buvo nepakankama judesių amplitudė. Buriuojant burlente kūnas išmoksta sukietėti, o sukietėjimas neprideda amplitudės. Aprašysiu savo įspūdžius ir pratimus žiemai. Yra laiko pasiruošti.

Galinės rankos pritraukimas
Ją tikrai reikia pritraukti iki gikas atsirems į pilvą ir išlaikyti tiek kiek reikia. Kažkas panašaus pradėjo gautis kai sporto salėje prisitraukimus ir panašius į prisitraukimus pratimus ėmiau daryti su 2 sekundžių užlaikymu ir iki galo. „Iki galo“ tai kai bicepsas sulenkia ranką iki galo ir pats sau ima trukdyti jai lenktis. Nuo šio taško dar 2cm reikia palenkti ir užlaikyti 2 sekundes. Judesys gaunasi su padrebėjimu nuo įtampos, su gerokai mažesniu svoriu, bet pastangos pasiteisina. Galimybė užlaikyti giką ore leidžia kontroliuoti apsivertimo eigą. Išnyksta jausmas, kad lenta skrenda kur nori, o burlentininkas yra tik nieko nekontroliuojantis keleivis. Norint dar daugiau kontrolės teks perslinkti ranką giku skrendant ore. Tokį judesį galima treniruoti atliekant prisitraukimus su delno atleidimu sekundės daliai viršutiniame taške ir horizontalius prisitraukimus (prisitraukę prie skersinio judame dešinėn-kairėn išlikdami viršutinėje padėtyje).

Čia yra viskas. Gikas pritrauktas iki pilvo, krūtinė ir galva pasukta taip, kad burlentininkas galėtų pamatyti lentos priekį per nugarą, ir kelis siekia giką. Aš parašiau, kad turėtų siekti ausį, bet , jei gikas pasiekia kelį tai jausmas toks tarsi siektų ausį. Vertimąsi atlieka profesionalus burlentininkas Julian Salmon Tenerifėje.

Čia yra viskas labai gerai. Gikas pritrauktas iki pilvo, krūtinė ir galva pasukta taip, kad burlentininkas mato kulną ir vandenį, ir kelis siekia giką. Aš parašiau, kad turėtų siekti ausį, bet , jei gikas pasiekia kelį tai jausmas toks tarsi siektų ausį. Apsivertimą atlieka profesionalus burlentininkas Julian Salmon Tenerifėje.

Žiūrėjimas atgal
Dažniausiai sužvairuojama akimis atgal. Pažiūrėti atgal turi krūtinė. Ant krūtinės prilipdyta galva tada gali pasisukti taip, kad pamatytų vietą į kurią teks nusileisti. Galvos ir krūtinės posūkis turi būti toks, kad susumavus visus judesius pamatytumėte savo kulną, o pro kulną dar ir tašką vandenyje į kurį nusileisite. Galvojau, kad giko galo matymas vertimosi metu yra pakankamas, bet ne. Ką duoda toks persisukimas? Taip vertimasis tampa dvigubai greitesniu, užima mažesnę buvimo ore laiko dalį.

Ne visi žiūri arba žiūri mažiau, bet reiktų stengtis. Šiuo atveju galbos pasukimas įvyko truputį vėliau, Pirma vertimosi dalis buvo lėta, antroji viską sustatė į vietas. Tenerifė.

Ne visi žiūri arba žiūri mažiau, bet reiktų stengtis. Šiuo atveju galvos pasukimas įvyko truputį vėliau, Pirma vertimosi burlente dalis buvo lėta, antroji viską sustatė į vietas. Giko pritraukimas ir galinės kojos kelis – labai gerai. Tenerifė.

Baltijos jūra, Šventoji, storesni kostiumai. Galinė ranka pritraukta, bet mažokai perkelta į galą. Galva žiūri tik į giką.

Baltijos jūra, Šventoji, storesni kostiumai. Galinė ranka pritraukta, bet mažokai perkelta į galą. Galva žiūri toliau negu į giko galą, bet dar ne į vandenį. Lyginant su pirmąja nuotrauka ryškiai matosi nesusigrupavimas, alkūnės nukreiptos aukštyn, o ne žemyn.

Galinės kojos sulenkimas
Gerai būtų, kad susigrupavus kelis pasiektų priešingą ausį. Tą pasiekti galima atliekant šuoliukus ant aukštos dėžės, darant pratimus presui iki galo užlaikyti bent sekundę galinėje padėtyje, skirti dėmesio lankstumui, tempimo pratimams.

Atlikti judesius didesne amplitude yra pakankamai sudėtinga. Apsivertinėjant bet kaip įspūdžiai dažnai būna ryškesni, mėlynė po nusileidimo užima pusę nugaros ploto, juntamas nusipelnijimo ir šiek tiek gavimo kupron jausmas.

Taigi senoji apsivertimo instrukcija pagal mane skambėtų sudėtingiau: “Paslinkti galinę ranką atgal, iššokus pritraukti galinę ranką prie pilvo, priekine ausimi stengtis paliesti galinės kojos kelį. Žiūrėti į vandenį pro galinės kojos kulną”.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
ISA Surf Judge Level 2