NAUJIENOS

Wing foiling. Pradžia

Pradėjau nuo wing foiling mokyklos Tenerifėje, El Medano.
Tai buvo dviejų valandų wing foil pamoka su instruktoriumi. Gavau pačiupinėti ir išmokau elgtis su daiktu, išplaukiau, pasisukinėjau, sakė, kad buvau iškilęs, bet pats to nesupratau. Po kursų išėjau į youtubinio atlėpausio gyvenimo mokyklą. Dar po pirmos pamokos stovėjau ElMedano promenadoje ir galvojau, kad wingfoilingas yra kažkokia nesąmonė ir, kad reiktų geriau pramokti, kad įsitikinčiau, kad nesąmonė.
Wing foiling’as sudomino, nes norėjau išnaudoti 5-8m/s vėjo ruožą. Virš 8m/s plėšausi su burlente bangose, 0-5 m/s irklente raižau bangas.

Wing foiling’as kažkiek skiriasi nuo burlentės. Kokie skirtumai labiausiai užstrigo ir ką teko praeiti:

1. Sparno lindimas po lenta.
Sparno palindimo po lenta latsikratyti labai padėjo lakstymas ant ledo su wingu ir pačiūžomis. Padeda plaukiojimas burlente su wingu, darbas krante. Reikia atsikratyti burlentininkiško įpročio galinę ranką traukti į save. Ant wing foilo galinė ranka spaudžiama žemyn.

2. Greičio baimė.
Greitį geriausiai nusako lentos keliamas triukšmas skrodžiant vandens paviršių. Kad wing foil lenta imtų kilti reikia pasiekti ne „šlep šlep“, o pastovų „šššššš“ garsą. Bandydavau iškilti nepasiekęs reikiamo greičio.

3. Sparnas laikomas už galinių kilpų generuoja daugiau jėgos.
Laikant už priekinių pusė vėjo išeina veltui. Pradžioje tarsi „saugiau“ priekinės kilpos, bet wing foil lenta neplaukia, neišvysto pakilimui reikalingo greičio.

4. „Ožio statymas“.
Labai norisi iškilti, bet iškilimas vyksta ne keliant nosį, o visa lenta sasiekus „ššššš“ greitį. Iškėlus nosį sparnas atsiremia į vandenį per stačiai ir sustabdo lentą. Po dvidešimto ožio atsiranda supratimas, kad vos iškilusį foilą reikia spustelti priekine koja ir užfiksuoti. Tiesiog imi mokytis ne iškelti foilą, o stabdyti kilimą vos jam prasidėjus.
Kova su foilo staigiu iškilimu ir sustojimu man reikalavo kelių sesijų ir didelio tikslumo. Teko gerai prisiminti kojų padėtį ant lentos. Jei wing foil lenta iškyla labai staigiai – paslenkame pėdas 1 cm į priekį ir vėl bandome. Taip po kiekvieno kritimo slenkame pėdas pirmyn kol iškilimas tampa lėtas ir kontroliuojamas. Mano pėdų padėtis nusistovėjo maždaug 2cm į priekį nuo priekinės kojakilpių varžto skylės.

"Ožio statymas" Granadilos molo šešėlyje. Porą dienų viskas taip ir vyko - iššoku-plojuosi. Geras spotas. Visiškai lygus vanduo ir stabilus vėjas.

“Ožio statymas” Granadilos molo šešėlyje. Porą dienų viskas taip ir vyko – iššoku-plojuosi. Geras spotas. Visiškai lygus vanduo ir stabilus vėjas.

5. Kaip paspausti priekinę koją, kad foilas nebekiltų?
Šitas „paspausti“ instrukciniuose filmuose man buvo nesuvokiamas reikalas. Teko naudotis banglenčių patirtimi. Svoris perkeliamas ant priekinės kojos kai galinės kojos pėda paguldoma ant lentos tarsi norėtume galinės kojos kelį priglausti prie priekinės kojos kelio. Pradžioje wing foilo iškilimo aukštį reguliavau bukai guldydamas-statydamas galinę pėdą.

6. Pampingas.
Pompuojama ne trūkčiojant sparną į save, o sukamaisiais judesiais, kad viso judesio metu neišnyktų trauka. Praktikuotis geriausia krante kol nebeliks wingo atsipalaidavimo. Lieka atsipalaidavimo akimirka priekiniame taške, bet tik akimirka. Trauka generuojama tiek sparnui judant pirmyn, tiek atgal.
Šiuo metu nuo pampingo pradžios iki iškilimo praeinu tris etapus:
– smukūs greiti pampingo judesiai leidžiantys wing foil lentai pajudėti iš vietos
– greitas pompavimas pilna amplitude tolesniam greitėjimui ir foilo keliamosios jėgos atsiradimui. Pumpuojama ne tik wingu, bet ir kojomis arba bent jau lenta išsiūbuojama išilgai. Pumpavimo metu priekinė ranka turi pilnai išsitiesti, kad judesio amplitudė būtų pilna
– atsiradus „ššššš“ pampingas wingu ir foilu kartu

7. Iškilimo baimė.
Prasidėjus kilimui atidarydavau sparną, nes atrodė, kad lenta nustos kilti. Nuo to greitis mažėdavo ir užsiožindavau. Iškilus lentai reikia švelniai išlaikyti wingo trauką.

8. Atkritinėjimas pavėjui.
Po kelių posūkių vėjas nuneša pavėjui į nendres ar krantą, tenka irkluotis atgal. Kad to nenutiktų apsisukinėti reikia prieš vėją, pjautis į vėją kai stumdai vandenį, nežymiai atkristi pavėjui tik iškilimui, iškilus vėl pjautis į vėją, nes posūkio metu vėl teks dreifuoti pavėjui

9. Didelė lenta yra gerai.
Pradėjau ant 120 L wing foilo lentos. Ačiū Pauliui. Kai viskas neaišku bent lenta po kojomis nekrečia pokštų ir galva turi laisvo RAM‘o darbui su kitais reikalais.
Po penkių plaukimų perlipau ant 110 L wing foil lentos. Ne todėl, kad taip kiečiau, o todėl, kad bangose plaukioju 97L irklente ir 110 litrų lenta po kojomis buvo kaip žemė. Lenta patiko plūdrumu kurio reikia lakstant Trakuose. Galvėje daug salų, vėjo šešėlių, dažnai tenka sustoti. Ten plūdrumas gelbsti. Wing foil lenta AK Durable Supply dar patiko supaprastintu plokščiu dugnu su aštriais šonais. Tokia forma gerai greitėja ir kyla į glisavimą.

Blusų turguje balandžio mėnesį teko išbandyti AK wingfoilinę lentą.

Blusų turguje balandžio mėnesį teko išbandyti AK wingfoilinę lentą ir foilą.

10. Didelis sparnas yra gerai
Vidaus vandenims mažiau 6 kvm nereikia, nes teks tupėti krante dėl vėjo trūkumo. Girdėjau kalbant, kad „paskui“ tokio didelio nereikia. Turiu 5 ir 6kvm Airush Freewing V2. Su 5 plaukiau 3 k, su 6 -15 kartų. Su 5kvm tas „paskui“ tampa metus veltui prastumdytu vandeniu. Kuršmarėms, galbūt, 5kvm būtų geras dydis. Mielai įsigyčiau ir 7 arba 8kvm sparną.
Foilas – 1900, fiuzeliažas – 71 cm.

11. Kojos ilgis – su 70cm mažiau baimių ir daugiau skrydžio du pirmus kartus. Paskui perlipau ant 80 cm.

12. Krentant į vandenį apsiverčia wingas
Apsiverčia, jei kritimo metu nepaleidi wingo. Aš jo nepaleidžiu. Griūnant wingas nutraukia kūną toliau nuo foilo.

13. Sparno atvertimas
Atsiklaupęs ant lentos staigiai metu wingą kiek galima aukščiau ir kita ranka apverčiu. Darant ne staigiai ir trūkstant poros cm aukščio jis neapsiverčia. Arba imu už vieno sparno pūslės ir kilsteliu, o vėjas apverčia sparną.

14. Kiek kartų teko išplaukti, kad būtų praeitas etapas:
– Kursai ir pokursinis slampinėjimas – 3 kartai
– Lakstymas ledu su wingu ir pačiūžomis – 5 kartai
– Slampinėjimas wing foilu vandenyje su ožio statymu – 3 kartai
– Žymesnių atstumų nuplaukimas ( 100-200m) – 3-4 kartai
– Iškilimas naudojant pampingą 3-4 kartai
– Maudymasis bandant atlikti posūkį ore – 4 ir galo nesimato

Paskaitinėjęs forumus apie wing foilinimo paprastumą radau žinutę apie tai, kad vienoje bendruomenėje po 10 kartų posūkį daro tik vienas žmogus, o visi kiti maudosi jau metus. Tai gerai, nes leidžia patirti mokymosi džiaugsmą ilgą laiko tarpą.

Dažniausiai plaukiojau Vievyje, Elektrėnuose, Baltijos jūroje, Trakuose ir Kuršmarėse. Jūros ir Kuršmarių bangos stumteli pradedant posūkį. Visur gerai.

Dažniausiai plaukiojau Vievyje, Elektrėnuose, Baltijos jūroje, Trakuose ir Kuršmarėse. Jūros ir Kuršmarių bangos stumteli pradedant posūkį. Visur gerai.

Kas gal padėtų išmokti:

Wingas – tai burlentė be jungties su lenta.
Rekomenduoju praeiti burlenčių kursus, jei neturite vėjinės patirties. Galima ir pafoilinti paskui katerį. Be burlentės žinių būsite nežinantys ką darote. Be foilinimo – tik nepakankamai įgudę daryti tai ką reikia.
Burlentė – žinios. Foilas – refleksai.
Po burlentės wing foiling’as atrodo kaip degradacija fizinių krūvių prasme. Padegradavus ilgiau atsiranda sportinio užsiėmimo džiaugsmas, atsiranda krūvio pompuojant, nebelieka nieko neveikimo kančios. Kaip ir viskas gerai.

Trapecija.
Po burlentės laikyti sparną paprasta ir lengva. Kol neskrendate užtikrintai trapecijos ko gero nereikia. Aš dar nenaudoju.

Menamas paprastumas ir lengvumas
Nieko negaliu pasakyti. Visą dieną trinant sėdimąją biure ieškoti paprastumo ir lengvumo būtų nusikaltimas sau. Wing foiling‘as sudėtingesnis negu rodoma per youtube. Mane džiugina pakili nuotaika nuo paties mokymosi proceso. Tikslų nesiekiu, nes jie priklauso nuo pakartojimų kiekio, ir pasisiekia patys. Nuo kovo iki spalio kartais išplaukiant jau gaunasi posūkiai ore į pirštų ir kulnų puses. Viską padaro laikas ant vandens.

Apranga
Hidrokostiumas, priešsmūginė liemenė (impact west), šalmas su uždengtomis ausimis arba kamščiai ausyse.

Lynas
Lentos lynas spiralinis, juosmeninis, kad nesikabintų už foilo maudantis.

Etika
Foilas neskirtas žemei arti, todėl turi būti nesubraižytas.
Sparno braukti per krūmus ir betoną nereikia.
Wing foil lenta nėra medinis daiktas iš medienos skyriaus. Ji panašesnė į kiaušinį plonu lukštu. Ją nešant reikia vengti kontaktų su kietais daiktais.

Apie wing foil posūkius parašysiu kitą kartą.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas