NAUJIENOS

Wing foiling žiemą – lėkimo jausmas artimas glisavimui maža burlente

Ilgai ieškojau burlentės pakaitalo žiemai. Ledrogės yra labai greitos, bet pritrūko gyvumo kuris juntamas vandenyje glisuojant. Wingas su pačiūžomis davė kratymo ir tiesioginės traukos pojūčio, jausmas buvo artmiausias lėkimui maža burlente. Praktika ant ledo tapo tapo puikia pradžia wingfoilinimui ( wing foiling ) vandenyje.

Sparnas (Wing)
Turiu silpnam vėjui skirtą 6 kvm sparną. Traukos važiavimui pakanka, labai stipraus vėjo patirti neteko. Pučiamas iki 5-6psi. Pakuojant sparną negalima jo lenkti per PVC langus, nes plastmasė nuo šalčio tampa trapesnė ir gali lūžti (taip rašoma instrukcijoje).
Sparno rankenos gana plonos ir laikant sparną su pirštinėmis rankos nevargsta. Trapecijos naudoti nekilo mintis, bet gal kils kai reikės išspausti didesnius greičius. 5m/s vėjo užtenka važiavimui.

Šešių kvadratinių metrų dydžio sparnas nebuvo didelis. Trauka netrukdo. Be to žiemą vėjas atrodo stipresnis negu yra, o realiai jis tik šaltesnis.

Šešių kvadratinių metrų dydžio sparnas nebuvo didelis. Trauka netrukdo. Be to žiemą vėjas dėl šalčio atrodo stipresnis negu yra, o atrodymas traukos nesukuria.

Pačiūžos
Pačiūžų matavausi daug. Ieškojau su aukštesniais aulais, kad būtų lengva ant jų stovėti, nesilankstytų per čiurnas. Kažkas panašesnio į kalnų slidinėjimo batus negu į pačiūžas. Manevringumo nereikia, reikėjo greito ir stabilaus važiavimo teisiai. Radau tokias ledo arenos parduotuvėje Viršuliškėse. Kiek supratau, tai pramoginės Bauer pačiūžos su dideliu užrašu „Comfort“ ir su kailiuko krašteliu. Po kelių dienų važinėjimo nelygus ledas labai nukratė kojas. Įsidėjus gelinius vidpadžius kojos nebenutirpsta.
Pačiūžas meistras pagalando 15 numeriu. Sakė, kad tai švelniausias, nesukinėjantis kojų posūkiuose galandimas. Ant ledo jausmas geras, greitai lekiant kažkokių netikėtų judesių ar ledo kabinimo pačiūžos nedaro. Greičiui naudojamas plokščias galandimas. Sportininkai lygiu ledu lekia virš 50km/h greičiu. Ežere pavyko išvystyti 30 km/h. Yra kur tobulėti.

Apsaugos
Keliai ir alkūnės – riedlenčių apsaugos, dubuo ir uodega – snieglenčių šortai su EVA lopais, ant galvos šalmas. Apsaugos reikalingos, nes greitis pakankamai didelis ir net nežymiai nusiplojus ledo nelygumai visus kūno kampus daužo labai skaudžiai.

Vieta
Laksčiau Galvėje. Išlipimas parkinge prie Užtrakio dvaro. Ten yra prieplauka, nereikia bristi atitirpusiu krantu. Galvės dydžio pakanka ir lakstymui ledu ir wing foiling’ui vasarą.

Prie Užtrakio parkingo yra prieplauka. Pačiūžomis galima prieiti mediniu paviršiumi iki pat ledo. Šalia esanti sala kiek užstoja vėją, bet nedidelį atstumą iki švaraus vėjo galima įveikti pačiūžomis.

Prie Užtrakio parkingo yra prieplauka. Pačiūžomis galima prieiti mediniu paviršiumi iki pat ledo. Šalia esanti sala kiek užstoja vėją, bet nedidelį atstumą iki švaraus vėjo galima įveikti pačiūžomis.

Įspūdžiai
Pirmą sezoną freeraidinimas pirmyn-atgal duoda pakankamai įspūdžių. Džiaugsmas ir pojūčiai panašūs į glisavimo burlente. Pjautis į vėją taip pat nėra sunku, bet kampai dar nėra labai aštrūs. Posūkiai dar kreivi. Reikia sulieti į vieną judesį atskirai dirbančias kojas ir rankas. Ryšys su wingfoilnimu ( wing foiling ) vandenyje nėra tiesioginis. Čia nėra foilo kontrolės. Skrendi be įtampos ir klausaisi kaulų barškėjimo.

Žiema galėdavau atsipūsti nuo orų prognozių stebėjimo. Panašu, kad ramybės nebus.
Wing foiling’as lant ledo abai džiugina.

Daugiau apie wing foiling kursus.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas