NAUJIENOS

Wingfoilo ir lentos mažinimas

Po pirmųjų žingsnių ant didelės lentos ateina laikas kažką keisti. Tas kažkas buvo tik vienas – mažinti foilą ir lentą. Iš burlenčių turėjau patirties, kad mažinantis lūkesčiai dažnai prasilenkia su realybe. Atrodė, kad ant mažos paskęsiu, neiškilsiu vėjo skylėse. Bet Viktoras iš Windigo pasakė, kad didelė lenta ir foilas jau stabdo ir patarė keisti į mažesnį. Pasikeičiau. Ačiū!

Kompaktiška lenta. Plotis pakankamas vidaus vandenims. Mažas ilgis - geriauu valdoma lenta, mažiau išilginio svyravimo.

Kompaktiška wing foil lenta. Plotis pakankamas vidaus vandenims. Mažas ilgis – geriau valdoma wingfoilinė lenta, mažiau išilginio svyravimo. Foilas pailgesnis, plonesnio profilio lyginant su pirmuoju maksimaliai keliančiu pradinukišku.

Inventoriaus pokyčiai:
Foilo plotas sumažėjo nuo 1900 kvcm (Tracer) iki 1300kvcm (Plasma). Pasikeitė ilgio ir pločio santykis, iš vidutinio tapo didelio pailgėjimo (siauras ir ilgas – „high aspect foil“)
Koja liko ta pati – 80cm.
Fiuzeliažas sutrumpėjo nuo 71 cm iki 61 cm.
Wing foil lenta tapo mažesnio tūrio nuo 110 litrų (Phaser) iki 85 litrų (Compact). Taip pat lenta sutrumpėjo nuo 5’10” iki 4’10”.

Plaukimo pokyčiai:
1. Didžiausias pokytis iškilimo principe. Didelis foilas ir lenta iškildavo kaip burlentė dėl įgauto greičio. Mažam foilui iškelti svarbiausia pampingas foilu.
2. Mažas foilas mėgsta greitį. Pradžioje būdavo prasmegimų dėl įpročio plaukti lėtai.
3. Trumpa lenta nesvyruoja išilgai, žymiai paprasčiau plaukti didesniu greičiui.
4. Vėjui nurimus iki 2-3m/s lenta tampa gerokai nestabilesnė. Norint išstovėti tenka merkti sparno kraštą į vandenį ir pasiremti.
5. Sklandesnis, geriau valdomas wingfoil’o sklendimas
6. Aštresni posūkiai

Apibendrinant, viskas geriau. Wing foil lentos iškilimas pučiant lengvam vėjui kiek sunkesnis. Patiko.
Šiaip nesamonė yra aprašinėti, geriausia išbandyti.

Be mažesnių daiktų dar bandžiau ir kietesnius wing foil sparnus.

Kietesnis sparnas „Nitro“ su mažesnio skersmens priekine pūsle pagaminta iš gerokai gudresnio audinio. Stabilesnis, kietesnis, geresnė reakcija. Viskas geriau, intuityviau.

Kietesnis sparnas Free wing „Nitro“ su mažesnio skersmens priekine pūsle pagaminta iš gerokai gudresnio audinio. Stabilesnis, kietesnis, geresnė reakcija. Viskas geriau, intuityviau, susipakuoja į mažą lengvą maišelį. Dar toliau pažengę sparnai gaminami iš armuotos plėvelės. Turėtų būti dar stabilesni ir tiksliau reaguojantys.

Vienas stipriausių įspūdžių buriuojant burlente buvo mažos burlentės su maža bure išbandymas. Tai nurovė stogą, emocijos užgožė protą ir norėjosi varyti tik ant mažos burlentės, bet jai reikėjo stipraus vėjo. Visi išbandę mažas lentas labai susižavėdavo. Realiame pasaulyje teko buriuoti didele lenta su labai didele bure retkarčiais iššokant į jūrą su mažule. Wing foilo rinkinį mažinau neradikaliai, pasilikdamas plaukimo vidaus vandenyse galimybę.

Daugiau apie wing foiling kursus.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas