NAUJIENOS

Tenerifės surf camp įspūdžiai

Šiemet virš Kanarų salyno stovėjo vėjo skylė. Bet vietoj vėjo Atlantas pumpuoja nerealias bangas iš šiaurės. Skridome į Tenerifę be burlenčių, nes vėjo nerodė ir gavome jo silpno tik dvi dienas. Važiavome atstatyti funkcionalumo.

Kelionė prasidėjo sukčiavimu. Rezervuotas butas pasirodė netikras, nurodytais kontaktais niekas neatsiliepė. Perspėjome operatorių prieš kelias dienas iki išvažiavimo, bet jis užsiėmė vilkinimu. Kai vilkinti nebeliko laiko pasakė, kad blogiausiu atveju reikalas bus perduotas į „specialized team“ rankas ir jie viską sutvarkys Tenerifėje. Atrodė, kad atvažiuos penki kultūristai ištepti aliejais ir visus pasikrovę nuveš į vilą ant vandenyno kranto. Viskas beveik taip ir įvyko.„Specialized team“ pasirodė esanti mergina turinti didesnių galių negu skambučių centro darbuotojai. Ji galėjo naršyti internete. Žodžiu, „specialized team“ pasiūlė mums patiems susirasti viešbutį, nes ji nerado. Viešbučiai visi rezervuoti. Problema išsisprendė gana atsitiktinai, nes prie mūsų susibūrė vietiniai gyventojai pasižiūrėti kaip atrodo atlėpausiai. Pastebėjusi šaršalą priėjo kito komplekso administratorė ukrainietė ir pasiūlė kelioms dienoms laisvą butą.
Netikras butas neturėjo jokių atsiliepimų.

Bangos
Bangų gavome sočiai. Važiuodavome į Las Americas ir gaudydavome bangas irklentėmis. Las Americas – kurortinis miestas. Kaip Palanga arba PC Akropolis po atviru dangumi. Į spotą iš požeminės stovėjimo aikštelės eidavome raudonais kilimais ir marmuriniu grindiniu pro juvelyrikos butikus. Jei kas įsivaizduojate bangų raižymą kaip pabėgimą į laukinius kraštus, pasileidusius plaukus, saulėlydžius ir dvasingumo iškankintus soulsurferių veidus ir kūnus, tai čia viskas atvirkščiai. Dauguma banglentininkų labai sportiškai atrodantys žmonės, vyrauja gyvenimo šventės atmosfera.

Funkcionalumo atstatymas neatsiejamas nuo lankymosi žemės ūkio gėrybių turguje.

Ankstyvos rytinės bangų raižymo sesijos visada geriausios.

Yooooo!

Yooooo! Stiklinis vandens paviršius žada idealių formų bangą.

Spotas yra užantyje ir iki jo ateina tik gryniausia siūba. Kartais gali atrodyti, kad vandenynas lygus, bet periodiškai užslenka didžiuliai kalnai, visus nuskalauja iki kranto ir vėl įsiviešpatauja ramybė.

Spotas yra užantyje ir iki jo ateina tik gryniausia siūba. Kartais gali atrodyti, kad vandenynas lygus, bet periodiškai užslenka didžiuliai kalnai, visus nuskalauja iki kranto ir vėl įsiviešpatauja ramybė.

Rengdavome dvi arba tris valandines irklenčių treniruotes per dieną. Daugiausiai laiko leidome spote su trimis lūžtančiomis bangomis. Geriausią bangą buvo užėmę banglentininkai, mes naudojomės dvejomis kitomis. Veiksmas buvo intensyvus, bangų ilgai laukti arba dalintis beveik nereikėjo. Čiuoži – grįžti – čiuoži. Per dieną gryno irklavimo irklente susidarydavo 5-10km. Toks atstumas yra tarsi programa kasdieniniam irklavimui ežere. Atrodo nedaug, bet skaičiuose slypi daugybė skalbyklų. Jų metu bangos mala, neduoda oro. Tik praėjus bangai seka šokimas ant lentos ir spurtas bandant pasiekti nelūžtančios bangos zoną. Kol pasieki neputojantį vandenį dar esi suskalbiamas kelis kartus. Tikras krūvis irkluojant ežere pasijustų, jei kas 100 metrų šoktum nuo irklentės į vandenį, pabūtum po vandeniu 10 sekundžių, užliptum, spurtuotum gulėdamas, atsistotum, vėl spurtuotum, vėl šoktum į vandenį ir t.t. Vasarą ežere naudosiu tokią programą. Bangas raižiau 8’8″ ilgio ir 110 litrų tūrio kieta irklente. Reikia mažesnės. Mažesnė sudegė rudenį ir dar neataugo.

Šiaurė
Kelionė į šiaurinius spotus buvo labai graži, bet lipti į bangas neapsisprendėm. Pernykštė plokščių bangų patirtis ir nedėkinga potvynio fazė sulaikė nuo pūkštelėjimo į bangas. Vaizdai nuo uolų fantastiški. Startavę būtume iš uostelio, nes pakrantes skalavo labai galingos burbulų masės. Banglentininkai su jomis susitvarkydavo pranerdami. Su didele irklente išeiti pro putą gerokai sunkiau.

Šiaurėje vaizdai kaip iš filmo. Bangos taip pat.

Šiaurėje vaizdai kaip iš filmo. Bangos taip pat.

Didelės bangos
Teko išbandyti gana dideles bangas. Iš šono atrodė kaip 5-6metrų sienos. Vietiniai gal pavadintų trimetrinėmis. Artėdamas link spoto iš toli užsitrianguliavau didžiausios matytos bangos lūžimo vietą ir joje kantriai laukiau. Banglentininkai bangas ėmė kokiu 20 metrų žemiau, bet ten man buvo per statu. Bangų rinkinio tekdavo laukti ilgiau negu kitiems, bet toje vietoje aktyvuodavosi didžiausi bangų kalnai. Lėkdavau įstrižai apačion siekdamas kuo greičiau išeiti iš bangos nesuskalbtas ir negauti sekančios sulūžusios bangos.

Didelės bangos leidžia suprasti, kad emocijos yra įpurškiamos per dozatorių.

Didelės bangos leidžia fiziškai pajusti, kad emocijos yra įpurškiamos per dozatorių.

Starto taško atradimas pagal didžiausią bangą. Šioje vietoje lauksiu sekančios didžiausios bangos.

Starto taško atradimas pagal didžiausią bangą. Šioje vietoje lauksiu sekančios didžiausios bangos.

Rašydamas straipsnį žiūrėjau laidą apie tai, kad pastaruoju metu salos ėmė garsėti „savęs pažinimo“ ritualais naudojant Amazonės upės baseino augalų ekstraktus. Susimoki porą šimtų ir po procedūros išeini supratęs gyvenimą. Akivaizdu, kad augalinis būdas degraduoti asmenybei ir kūnui yra gerokai efektyvesnis negu bangų raižymas. Taip pat jis gerokai populiaresnis negu bangų raižymas. Bangų raižymo įvaizdis suformuotas įvairiausių filmų tik atrodo kaip degradacijos garantija (išlaisvėjimas), bet realybėje tai yra juodas sportas. Bangų keliamos euforijos kiekis yra nerealus. Bangos labai mobilizuoja kūną, smegenis, intuiciją ir greitina laiką. Viena geriausių bangų raižymo savybių, kad už kelis šimtus eurų gausite tik į hidrokostiumą pripersti, bet bangų raižyti neišmoksite. Tai visą gyvenimą trunkanti kelionė.

Keistumai
Užėjus Mėnulio pilnačiai spotuose sustiprėja emociniai nestabilumai. Jei eilėje prie bangos matote hyperaktyvų, visiems nurodinėjantį banglentininką, vadinasi jį kliudė Mėnulio spindulys. Banglentininkai yra žmonės iš Mėnulio. Jie maitinasi Žemės palydovo energija, gyvena pagal Mėnulio kalendorių ir jo sukeltų potvynių grafiką. Jums Mėnulis sukasi aplink Žemę, o jiems Žemė aplink Mėnulį. Vienas Mėnulio spindulio energijos paveiktas surferis sugebėjo pavogti iš mūsų padrožtą irklentės peleką. Bandžiau suprasti poelgio prasmę, bet nepavyko pagrįsti kažkokia kainos-vertės logika. Vaizduotė piešė vaizdus kaip banglentininkas neša peleką į salos gilumą per miškus, per kalnagūbrį į Mėnulio laukus Teidės krateryje. Ten vidurnaktį jį pasitinka švytinčiu sidabriniu hidrokostiumu apsirengusi Kanarų karnavalo primadiva. Jos palytėtas pelekas ima mėlynai švytėti ir iššauna šviesos spindulį į Mėnulį. Bangų energija grįžta į pradinį šaltinį dešimteriopai sutiprėjusi. Amžinas bangų ratas sukasi, pasirodo titrai, pasigirsta švelni “Vasaraš atostogaš” melodija. Peleko vagystė tik priminė, kad maniškis fizkultūrininko-euforiko romantiškas požiūris į bangas nėra vienintelis. Žmonės eina į bangas dėl gerokai įvairesnių priežasčių.

Funkcionalumo atstatymas neatsiejamas nuo lankymosi žemės ūkio gėrybių turguje ir kitų gamtos galių naudojimo.

Funkcionalumo atstatymas neatsiejamas nuo lankymosi žemės ūkio gėrybių turguje ir kitų gamtos galių naudojimo. Ant smėlio nukritusio telefono belaidžio pakrovimo elementas esantis korpuse pasidengdavo smiltelėmis. Gulėjimas pliaže yra gulėjimas ant magneto.

Wingfoilai ( wing foiling )
Vėjo buvo dvi dienas. Wingfoiling’ui tiko, o burlentėms trūko. Kitais metais reikės galvoti apie pora savaičių vėlesnį važiavimą kai pavasarinis vėjo srautas jau bus įsibėgėjęs. Blaškymasis tarp burlentės, wingfoiling’o ir bangų raižymo irklente gali pasirodyti neteisingas ideologiškai. Bet Tenerifėje po kelis būdus išspausti visas sultis iš bangų ir vėjo naudoja visi burlentininka.

Paskutinę dieną gavome gražaus lygaus vėjo 3,5-5,0 kvm dydžio sarnams.

Paskutinę dieną gavome gražaus lygaus vėjo 3,5-5,0 kvm dydžio sparnams. Wing foiling’as per porą metų Tenerifėje tapo bene masiškiausiu vėjo sportu.

Gyvendami el Medano dažniausiai ten ir plaukdavome. Paskui pastebėjome, kad spotų kaitaliojimas iš banguotų į lygiaus vandens ir atvirkščiai labai paįvairina mokymosi procesą. Po banguotos dienos atsidūrus lygiose sąlygose organizmas tiesiog laužia mokytis sudėtingesnius elementus.

Gyvendami el Medano dažniausiai wingfoil’ais ten ir plaukdavome. Paskui pastebėjome, kad spotų kaitaliojimas iš banguotų į lygiaus vandens ir atvirkščiai labai paįvairina mokymosi procesą. Po banguotos dienos atsidūrus lygiose sąlygose organizmas tiesiog spaudžia mokytis sudėtingesnius  wing foiling’o elementus, o atsiradęs kontrolės jausmas “pralaužia” ilgai zulintų veiksmų atlikimą. Lygaus vandens spotas wingfoil’ams yra už Granadilos uosto molų.

Tenerifė turi viską ir daug, bet iškart neduoda. Reiktų nusiteikti ilgam jos verčių lukštenimui. Pirmas kartas nebus savaime idealus.

Daugiau vaizdų ir kiekvienos dienos aprašymų rasite Facebook profilyje nuotraukų galerijose.

Gero vėjo
Gintas Lapėnas