NAUJIENOS

Wingfoilinimas žiemą ant ledo

Pasibaigus burlenčių sezonui veiksmas tęsiamas ant ledo. Dažniausiai burlentininkai naudoja ledroges. Tai greiti daiktai. Vidutinis greitis varžybose siekia 70km/h ir daugiau, o Giedriaus Liutkaus 2011 metais pasiektas LR rekordas ant Kauno marių ledo yra 51,33 mazgo (94,452km/h).

Populiariausias Lietuvoje Audriaus Voverio gaminamas ledrogių modelis. Tokiomis ledrogėmis iškovotas ne vienas Europos ir pasaulio čempionatų titulas.

Populiariausias Lietuvoje Audriaus Voverio gaminamas ledrogių modelis. Tokiomis ledrogėmis iškovotas ne vienas Europos ir pasaulio čempionatų titulas.

Aš jau trečią žiemą lakstau su wingu ir pačiūžomis. Užsikabinau, nes pojūčiai buvo panašūs į buriavimą maža burlente jūroje. Prieš užsikabinant atrodė, kad žiemą visada pučia ir ledas idealus, bet taip nėra. Sąlygas tenka gaudyti kaip ir vasarą. Prie momentinės loterijos “pučia- nepučia” dar reikia pridėti “geras-blogas” ledas sėkmę.
Vietas renkuosi pagal ledo būklę ir geriausią ežero prapūtimą. Tai dažniausiai yra Ilgučio, Galvės, Vievio ežerai.

Wingfoilinimui vandenyje žiemos patirtis labai naudinga.

Posūkių mokymasis
Posūkius wingu išmokau žiemą. Pernai tai buvo priešvėjinis posūkis (tack), o šiemet Heinekeno pavėjinis posūkis (jibe) ir pavėjinio posūkio variantai su skirtingu sparno perėmimu. Ant ledo nėra pavojaus prarasti foilo keliamosios galios sulėtėjus posūkio metu. Pačiūžos beveik be trinties gražiai pračiuožia visą trajektoriją. Atsiranda galimybė ištęsti laike kiekvieną posūkio elementą ir padaryti jį teisingai.

gjhfhgj

Posūkiai ant ledo eina kaip per sviestą. Vėliavėlėmis pažymėta slalomo distancija dar labaiau intensyvina veiksmą.

Rankų ir kojų veiksmų atskyrimas
Tai panašu į antros galvos užsiauginimą. Viena galva valdo tik pačiūžas, o antra tik sparną. Be tokio gebėjimo vandenyje  paprastas rankos judesys nevalingai persiduoda į koją ir foilas sminga arba išlekia į orą. Pačiūžos padeda to išmokti, nes duoda labai aiškius ženklus, kad koja sujudinta nevalingai. Tiesiog įpranti posūkio metu surakinti apatinę kūno dalį ir praeiti posūkį be peilių kryptelėjimų.

jkhhf

Pavyko išspausti virš 50 km/h greitį. Lenktynininkai naudoja pačiūžas ilgesnėmis ir gerokai aukštesnėmis pavažomis negu ledo ritulio ar pramoginių pačiūžų. Nordic skating pačiūžos yra labai geros ant lygaus idealaus ledo.

Greičio vystymas
Pačiūžos stabilesnės, nes beveik neturi vertikalaus judėjimo, todėl galima aiškiau jausti kaip sparno kampai įtakoja greitį ir atrasti didžiausią trauką ir mažiausią pasipriešinimą duodančius kampus. Kuo vertikalesnė sparno plokštuma ir horizontalesnė centrinė nerviūra, tuo didesnis greitis. Wingfoilinant vandenyje viskas beveik taip pat.

Kojų darbas
Kojų darbas panašus į wingfoilinant ant vandens tik dar preciziškesnis ir didesnėje įtampoje. Laipsnio krypties pakitimus ir milimetrinius judesius paprastai atlieka rankų pirštai, o čia tenka mokytis visa koja naudotis piršto tikslumu.
Labai atgaivina, kad kojos darbuojasi dar ir panašiai kaip maža burlente buriuojant  jūroje.

Visko terapija
Visos ligos nuo neburiavimo. Žiemos pliurza, šaltis ir drėgmė prirakina prie namų jaukumo, nesinori niekur eiti, bet winginti yra jauku, sausa ir šilta. Vasarą tenka kažkiek pasimaudyti, o žiemą lindi techniniuose drabužiuose ir yra gerai.

Šiemet teko lakstyti Dusioje, Galvėje, Ilgutyje ir Vievio ežere.

Šiemet teko lakstyti Dusioje, Galvėje, Ilgutyje ir Vievio ežere.

Prieinamumas
Pačiūžos, šalmas, apsaugos, smaigai, wingas. Pigiau prasisukti gaudant vėją žiemos metu turbūt neįmanoma.

Ledas – puiki wingfoilinimo mokykla. Idealiai važiuoti per porą valandų gal ir nepavyks, bet labai ryškiai pajusite šviesią perspektyvą. Vandenyje viskas bus pakankamai suprantama.

Laukiame skysto vandens ir įgūdžių užtvirtinimo foilinant. Burlenčių ir wingfoilinimo mokyklų pradžią paskelbsime kai bus šilta.
Gero vėjo!

Gintas Lapėnas
LTU89