NAUJIENOS

Tenerifė. 2013 pavasaris.

Skridau sudalyvauti dviejų bangų profesionalų organizuojamuose kursuose. Deja, atslinkęs uraganas sujaukė visą vyraujantį pasatų vėją. Oro srautų atsistatymas po uragano trunka 1-2 savaites. Kursus teko nukelti vasarai. Organizuosime norinčių verstis ir raižyti bangas grupę.
Kiek dienų ir kuo plaukta neskaičiavau, nes turėdamas SUP’ą vistiek leidau laiką ant vandens. Kelionė burlentė + SUP banglentė labai labai džiugino ir yra visiškas gėris. Po tokio atsijungimo Lietuvoje aklimatizavausi savaitę.

BANGOS
Tik atvykę gavome dvi dienas vyraujančio ir garantuoto ŠR vėjo Cabezo spote. Paplaukiojome, adaptavomės.

burlentes Tenerife Paskui prasidėjo uragano sukelta vėjo medžioklė. Kritinę dieną El Medano įlankoje pūtė priešingos krypties vėjas. Gūsiai iki 20 m/s. Slalomistai lakstė net išsirietę kaip geriausiomis ElTuro dienomis. Artėjo didžiulis juodas debesis. Gelbėtojai (bomberos) uždarė pliažą, iš vandens išvarė visus buriuojančius. Iki vakaro debesis nieko neparodė, sąlygos stabilizavosi, o svarbiausia – atėjo bangos. Tą vakarą puikiose bangose plaukiojome tik penkiese.

burlentes TenerifeBe poros vietinių buvo ir latviai Jurgis su Krišjaniu. Jurgis:

burlentes Tenerife Kitą rytą saulei tekant “down the line” stiliumi bangas raižė visas Medanas.

burlentes Tenerife

Po uragano buriavome visuose aplinkiniuose spotuose išskyrus Cabezo. Buriavome La Tejita (kitoje Raudonojo kalno pusėje, 2 km nuo El Medano) ir Las Americas (30 km nuo El Medano). Slalomistai visą savaitę turėjo gerą vėją ir lygų vandenį toliau nuo kranto El Medano įlankoje.

SLALOMAS
Audrius dalyvavo italų organizuotoje treniruočių stovykloje. Iš šono žiūrint tai buvo tikrai labai intensyvi veikla. Treneris (pasak gandų – PWA teisėjas) darė savo darbą pagal grafiką. Atėjo laikas – vėliavėlė kabo, dūda pučiama. Daugiau nei pusė darbo – startas. Startuojama ir plaukiama iki pirmo ženklo. Po to vėl į startą. Startai kas 5-10 minučių.
Kiekvienas dalyvis kas 10 minučių lipdavo į krantą pasireguliuoti. Pasak Audriaus, kintant vėjo stiprumui kieti bičai keisdavo ne bures, bet stiebus burėms. Ir beprotiškai reguliuodavo.

burlentes Tenerife
Burės dizaineris Arūnui sutampė burę asmeniškai. Tempė lates. Net braškėjo. Man irgi sutempė iki braškėjimo.

burlentes Tenerife
Pasikeitus vėjo krypčiai visas italų autobusiukas su inventoriumi riedėdavo į Costa Adeje pliažą už 30 km  ir dirbdavo toliau.
Trumpas filmas.

SUP
Šis daiktas Tenerifėje gelbsti ir užpildo negavus vėjo su bangomis. Bangų yra visada. Po uragano pridėjo dar vieną neįprastą bangų rūšį – vėjines bangas.

SUP banglentes TenerifeJos tokios kaip Švetojoje ar Klaipėdoje. Tokios bangos ant bangos dar turi iki ketvirtadalio bangos aukščio chopą. Sunku laikyti lygsvarą, neaišku kada ir iš kurios pusės gausi stumtelėjimą išmušantį lentą iš po kojų. Manau, kad tokiomis sąlygomis pasiteisino trumpa ir plati lenta. Aš plaukiau 8’10” x 78cm 146 l Fanatic All Wave lenta. Tokio dydžio PRO lentos yra 119 l tūrio ir 74 cm pločio. Vietoj 100 surferių pliaže būna 5. Po irklavimo Neryje ir Trakų ežeruose visai malonu gauti tokias nuotraukas bangose.

SUP Tenerife
Jei bangos lygios, stiklinės tada viskas gaunasi savaime. Na beveik savaime ir beveik gaunasi.

SUP banglentes Tenerife
Jei bangos dėl potvynio statesnės, tada su SUP’u patogu būti šalia surferių. Jiems reikalinga statesnė banga, SUP’u galime čiuožti nenaudojama nuožulnesne bangos dalimi. Labai stačios bangos dažniausiai nuspirdavo nuo lentos, geriausiai čiuoždavo bodyboarderiai.


SUP’inant Medane buvo užvaldęs gobšumo jausmas. Gerą pusvalandį ėmiau visas bangas nepalikdamas nieko surferiams. Paskui lyg ir atsitokėjau.
Skalbiantis šiek tiek didesnėse bangose nei Baltijoje nutrūko lynas. Vietiniai rekomendavo nusipirkti monolitinį (tas mėlynas, skaidrus). Bangose jautėsi, kad naujas lynas elastingesnis, tampymai švelnesni, lenta sugrįždavo arčiau, bet ne į galvą. Prisidengti ranka vistiek reikia.

banglentes lynas
Kelionė atskleidė kelias naujas irklavimo technikas su kuriomis bus smagiau raižyti bangas ir turėti daugiau įvairovės dirbant lygiuose vandenyse.

KITA
Prekybos centre atradome naują energetinę užkandą – figų duoną. Tai obuolių sūrio kietumo saldi masė. Sudėtyje tik natūralios medžiagos – figos, riešutai, medus. Kaina kaip decatloninio džiovintų vaisių batonėlio 1.50 EUR, tik keturis kartus didesnė masė.

burlenciu duona
Ir dar vienas malonumas – jūros gėrybių asorti dviems “Baltų arklių” restorane Medane

burlentes juros asorti

Filmas apie off shore dieną Medane – Bartek Jankowski. Daugiau jo filmų apie Tenrifės bangas.
Nuotraukos – Anželos Lapėnienės.

Gero vėjo!
Gintas Lapėnas
LTU89

OFFshore MEDANO BAY - West wind hurricane session